Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Riekers feilslutninger

EU: Avdelingsleder ved NUPI, Pernille Rieker, svarer meg i Dagbladet 3.2. («Alltid ja/nei-debatt») på basis av noen logiske feilslutninger. Bakgrunnen er det NUPI-arrangerte seminaret i Oslo 29.januar om «EU som modell» for andre regioner i verden.

For det første: Når Nei til EU påpekte i Dagbladet samme dag at seminaret manglet en EU-kritisk stemme, følger det ikke av det at vi etterlyste noen norsk ja/nei-debatt, slik Rieker og mange andre på ja-siden med åpenbar grunn er så redd for. Vårt utgangspunkt er at spørsmålet om EU bør stå som «modell» avhenger en smule av synet på EU. Tar man for gitt at EU er fantastisk, faller det vel naturlig å tenke seg at modellen bør eksporteres. Men om man er kritisk til selve EU-prosjektet, får man kanskje en noe annen debatt? Det er jo mulig at NUPI ikke ønsker noen slike forstyrrelser i sin måte å tenke EU på, og at seminarets norske panel derfor var kjemisk fri for annerledes tenkende?

For det andre: På seminaret kom det tross alt fram svært interessant informasjon. Spesielt fra det internasjonale panelet med innbudte gjester fra Asia, Latin-Amerika og Afrika. Ingen av dem signaliserte noen begeistring for ideen om modelleksport av EU. Forutsetninger som har å gjøre med særegen historie og geografi, samt økonomiske og politiske forhold, ble i stedet framhevet. Rieker kan ha et visst belegg for å hevde at AU (Den afrikanske unionen) har etterlignet noen institusjonelle strukturer fra EU, men vi fikk demonstrert til fulle at veien til «Brussel-kopi» er lang og svingete, og slett ikke trukket opp. Det ble ikke minst tydelig da Rieker sjøl under seminaret kom til å forherlige den demokratiske modellen EU (sic!) på en slik måte at Den afrikanske unionens representant, Eddy Maloka, tok ordet for å presisere at lederne i AU «ikke består av en gjeng diktatorer samlet rundt et bord for å fatte avgjørelser over hodene på folk» (sitert etter hukommelsen). Da gnistret det til, i et ellers relativt forutsigbart og lett kjedelig seminar der selvfølgelighetene var regelen.

Så, for det tredje og siste: Til en annen gang bør kanskje NUPI overveie seriøst om ikke EU-seminarer kan bli både mer spennende og morsomme dersom ulike vinklinger og motforestillinger blir reist. Vi tilbyr oss så gjerne. Vi tror faktisk vi kan såpass mye om EU og har såpass reflekterte oppfatninger om EUs stilling i Europa og verden at vi har noe å bidra med. Forutsatt at man altså ikke bare ønsker å få bekreftet de oppfatninger man satt med på forhånd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media