Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vaksinering:

Rigide regler som setter systemet foran enkeltmennesker fører til vaksine-sløseri

HPV-vaksiner som kunne forhindret livmorhalskreft blir kastet. Det gir ingen mening.

GIR INGEN MENING: I Bergen kommune har vi valgt å gi vaksinene gratis til sårbare kvinner i rusmiljøet. Dette mener myndighetene vi ikke burde ha gjort, skriver Erlend Horn. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GIR INGEN MENING: I Bergen kommune har vi valgt å gi vaksinene gratis til sårbare kvinner i rusmiljøet. Dette mener myndighetene vi ikke burde ha gjort, skriver Erlend Horn. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det finnes potensielt tusenvis av fullt ut brukelige HPV-vaksiner i Norge som går ut på dato til høsten. I Bergen kommune har vi valgt å gi vaksinene gratis til sårbare kvinner i rusmiljøet. Dette mener myndighetene vi ikke burde ha gjort.

Folkehelseinstituttet viser til at vaksinene er kjøpt inn til barnevaksinasjonsprogrammet og at andre grupper ikke skal bruke dem. Vi blir altså bedt om å destruere vaksiner, heller enn å gi dem til kvinner i rusmiljøet, som har høyere forekomst av livmorkreft enn den øvrige befolkningen. Ikke fordi vaksinene ikke er gode, men fordi regelverket er firkantet og rigid. Det er helt meningsløst.

Erlend Horn, byråd i Bergen kommune
Erlend Horn, byråd i Bergen kommune Vis mer

Vår egen smittevernoverlege i Bergen kommune forteller oss at vaksinene er gode, noe Folkehelseinstituttet ikke protesterer på. Systemet blir satt foran enkeltmennesket – og sårbare mennesker blir skadelidende.

Vaksinen mot humant papillomavirus (HPV) blir tilbudt til alle jenter på 7. klassetrinn. Fra denne høsten vil også gutter på samme alder få tilbudet. Kvinner født mellom 1991 og 1996 blir tilbudt gratis vaksine ut året. Men kvinner født før 1991 og menn må selv betale for HPV-vaksine.

Det koster mellom 2400 og 3600 kroner å bli vaksinert. Mange kvinner i rusmiljøet har ikke mulighet til å betale dette, og må leve med en større helserisiko. Dette er kvinner som i liten grad er i kontakt med helsevesenet og som ellers ikke ville blitt vaksinert.

Byråkratiet følger reglene de er satt til å forvalte. Det er et politisk ansvar å rydde opp i regler som får slike urimelige utslag. Regelverk bør være innrettet for å hjelpe dem som trenger det mest. Vi har oppfordret andre kommuner til å gjøre som oss, og utfordret rikspolitikerne til å se på regelverket.

At folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) nå sier at hun vil undersøke muligheten for å gi de overflødige vaksinene til utsatte grupper er bra. Er det for eksempel mulig å sette vilkår når man inngår avtaler om vaksiner og medisiner at fungerende overskuddsmateriale skal kunne gis til noen som trenger det? Statsråden bør se til Bergen kommune og våre erfaringer.

I mellomtiden bør ingen vaksiner kastes.