Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rihanna og Bruno Mars er på pirat-toppen

Lastet ned fem millioner ganger hver.

POPULÆR BLANT PIRATENE: Rihanna deler pallen for mest nedlastet i 2013 med Bruno Mars. Foto: Jordan Strauss/AP/NTB SCANPIX
POPULÆR BLANT PIRATENE: Rihanna deler pallen for mest nedlastet i 2013 med Bruno Mars. Foto: Jordan Strauss/AP/NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet:) Tallknusernettstedet Musicmetric har sluppet tall for nedlastning av musikk i 2013, melder the Telegraph og NME.

De viser at Rihanna og Bruno Mars deler pallen for de mest nedlastede artistene i 2013 - med fem millioner nedlastninger på Bit Torrent hver.

64,5 millioner totalt Det plasserer dem rett over Justin Timberlake og Daft Punk, som «bare» ble lastet ned 4 millioner ganger i år.

Til sammen ble de 20 artistene på topp lastet ned 64,5 millioner ganger.

«Gangnam Style»-Psy er den klare eneren på lista over YouTube-vinnere, også i 2012, men Bruno Mars og Rihanna følger hakk i hæl. Det tyder på at nettpopularitet på en plattform henger sammen med populariteten på en annen.

Facebookpopularitet er noe annet Derimot er det noen helt andre artister som er populære på Facebook, målt i antall nye fans på Twitter, Facebook, og et par andre plattformer. Den rankingen vinner Taylor Swift, som fikk 29,5 millioner nye fans - fulgt hakk i hæl av Katy Perry (29,2 millioner) og Justin Timberlake (28,8 millioner).

Selv om Beyoncés visuelle album «Beyoncé» slo alle rekorder på iTunes med nesten en million salg i løpet av de første tre dagene albumet var i salg, og selv om hun tapte 240 000 lyttere til nedlastningssider, topper hun ikke nedlastningslista.

Men hun viser én ting: at albumslipp og nedlastningstall henger nøye sammen, med en topp i dagene rundt utgivelse.

- Gir grov innsikt Hva kan man bruke disse tallene til?
- Bit Torrent-data tilbyr en grov innsikt i et bands fanoppslutning. Du kan se hvor nedlasterne bor, for eksempel - og vet du det, kan du planlegge en turné bedre, sier Gregory Mead, sjef i Musicmetrics moderselskap Semetric, til the Telegraph. 

- Før dro folk i platebutikken for å høre på skiver før de kjøpte dem - nå laster de ned eller streamer låter før de kanskje kjøper en nedlastning eller en konsertbillett.

POPULÆR BLANT PIRATENE: Bruno Mars. Foto: Al Powers / AP / NTB SCANPIX
POPULÆR BLANT PIRATENE: Bruno Mars. Foto: Al Powers / AP / NTB SCANPIX Vis mer