Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rik fransk romanhøst

PARIS (Dagbladet): Samtidig med at en grøsserkonge som Stephen King tar kvelertak på papirlitteraturen med ny Internett-thriller, repliserer de franske forleggerne med en usedvanlig rik bokhøst. Med romanen i hovedrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

557 franske og utenlandske romaner legges fram i bokhandlernes hyller i disse dager. Det er ny rekord, og kan tolkes på flere måter. Mange hevder at det viser hvor kreativ litteraturen er, og hvor sunn forlagsbransjen er. Men onde tunger mener det tyder på det stikk motsatte, og at forlagsvirksomheten er den eneste formen for økonomisk aktivitet der man kan maskere en synkende omsetning med en større produksjon.

  • Uansett kommer det mye spennende. De gamle klassikerne har sin selvsagte plass. Gallimard forlag utgir Thomas Manns dagbok og Grasset Stefan Zweigs korrespondanse. Anne Henry analyserer Marcel Prousts fristelse og Karl Modler sola og måteholdet hos Albert Camus. Den erotiske forfatteren Frangoise Rey belyser på sin måte forholdet mellom Anaos Nin og Henry Miller.
  • Romanforfatterne konkurrerer som vanlig om de store litterære prisene. Ryktene har allerede begynt å surre. Heteste tips er Yann Moix med «Anissa Corto», Marc Weissmann med «Blandet ekteskap» eller «Den nye pornografien» av Marie Nimier. Michel Houellebecq, som foreligger på norsk med «Elementære partikler» og som i sommer har vært rockestjerne på strendene i Frankrike, er utenfor all konkurranse. Han har forelsket seg i Lanzarote og kommer med en antiguide om øya.
  • Historikeren Jean Delumeaus store verk om paradiset imøteses med enorm interesse. I en helt annen sjanger har unge Frédéric Beigbeder allerede klart å skape blest om sin nye roman «99 francs», en satirisk thriller fra reklamens verden, som uten tvil vil lansere nye moteord. Også den er favoritt til en av årets priser.
  • Men - tilbake til grøsserne - ingen fransk bok klarer å ta igjen den amerikanske thrillerdronningen Mary Higgins Clark som har toppet barometeret i 14 uker. Den norske forhørsdommeren Eva Jolys bok er også bra plassert etter å ha blitt solgt i 125000 eksemplarer siden juni. Inntil videre beviser hun og Clark og den franske bokhøsten at papirbokas siste dager ennå ikke er kommet.