Rik halvbror og fattig fetter

«I dag har vi ingen andre virkelig langsiktige stipendordninger enn garantiinntekten.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I juli holder Den norske Forfatterforening stengt og er fristet til ikke å mene noe om annet enn makrellfiske og størrelsen på årets villbringebær. Så blir den vestlandske ferieidyllen i nyoppstått sol brutt av rasende mishagsytringer fra Akersgatas Oslo, denne fjerne, forunderlige stasjonsby ved Bergensbanen: Kulturminister Svarstad Haugland har skrevet kronikk i Dagbladet; den rommer 95 prosent hyllest av kunstens prisverdighet både for enkeltindivid og samfunn, betraktninger ikke ett menneske mellom 10 og 100 år kan si seg annet enn hjertens enig i. I kronikkens siste par linjer skjønner vi poenget med all denne kunstprisingen: Den skal berede grunnen for kronikkens ene lille, store poeng: Ministeren ønsker å omgjøre deler av den nåværende garantiinntektsordningen til «prosjektbaserte stipender». Målet er å sørge for kunststipender som virkelig initierer at god, utfordrende, nødvendig kunst skapes, og ikke at for eksempel kunstnere som allerede har ytt sitt beste, får en bekvem økonomisk sovepute å hvile sitt utbrente hode mot til de blir sjuogseksti år og andre offentlige ordninger overtar omsorgen for dem. Eller med ministerens egne ord: «vi må heile tida vakta oss for at kvalitet og nyskaping kan bli forsømt til fordel for sosialpolitiske hensyn.» Også en så edel og vaktsom holdning er det naturligvis umulig å hilse annet enn velkommen: At det offentlige støtter avdanket, halvgod vanekunst, er kunstnerne selv aller minst tjent med. Kvalitet og nyskaping er i lengden det eneste som kan legitimere statlig støtte til noe så lite matnyttig og målbart (vil mange mene) som kunst. Så langt, så vel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer