Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rik på pirat-virksomhet

Kaptein Sabeltann er blitt ti år og har fått gull på tann. Opphavsmann Terje Formoe er blitt mangemillionær på sjørøverfiguren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ti år med piratvirksomhet har Terje Formoe solgt cirka 500000 kassetter og CD-er, 450000 teaterbilletter og 205000 videoer. I tillegg tjener han fett på alle Sabeltann-produktene. Som rettighetshaver får Formoe store deler av inntektene fra Sabeltann-salget rett i egen lomme.

I år feirer han tiårsjubileet med den nye CD-en «Kaptein Sabeltann og den forheksede øya». CD-en legges ut i butikkene i dag, og er forhåndssolgt i 40000 eksemplarer. Til sommerens forestilling i Kjuttaviga i Dyreparken er mer enn halvparten av 48000 billetter solgt. Forestillingen får nypremiere 10. juli.

Full kontroll

Opphavsmannen bak Norges mest berømte sjørøver har i løpet av de siste årene mangedoblet sin inntekt og formue. Terje Formoes private formue steg fra 1,5 millioner i 1995 til 3,6 millioner i 1997. Hans personlige inntekt viste samme pene formkurve. I 1995 tjente han drøye millionen, i 1996 1,9 millioner og i 1997 viste likningsattesten 2,5 millioner. 1998-tallene er ikke klare ennå.

- Økonomisk er jeg svært fornøyd. Jeg har det bra, og det viktigste for meg er å tjene nok penger til å jobbe videre med det jeg selv vil. Å skrive. Det er ikke pengene som driver meg, sier Formoe.

Sabeltann-gründeren betaler skatt til Kristiansand kommune. I 1997 håvet kommunekassa inn 1,1 millioner skattekroner fra Formoes personlige inntekt.

- Jeg betaler min skatt med en viss glede, men føler nok at jeg alene har betalt et par pilarer på Varodd-brua, kommenterer han.

En oversikt over Terje Formoes næringsinteresser viser at han har organisert Sabeltann-butikken i to selskaper: ett personlig firma og aksjeselskapet Piratprodukter AS. I tillegg eier han en aksjepost i Cross Studio AS.

Piratprodukter AS driver med import og salg av de utallige Sabeltann-effektene: sjørøverartikler, leker og suvenirer i alle fasonger. Selskapet driver også serveringssteder rundt Sabeltann-showet. I 1997 omsatte Piratprodukter AS for 7,3 millioner og hadde et overskudd på 1,7 millioner før skatt.

TV-stjerne


- Er du Norges Walt Disney, Formoe?

- Nei, det er en klisjé jeg ikke føler meg hjemme i. Jeg ser på meg selv som en enkel opphavsmann som har jobbet hardt i ti år. Det er ikke mitt mål å konkurrere med de store gigantene. Men Disney og de andre skal heller ikke få råde markedet alene. Jeg vil gi ungene et ikke-voldelig tilbud med utspring i norsk språk og kultur.

- Min stil er å stikke fingeren i jorda og ta et skritt om gangen, mener han.

Formoe er likevel ikke mer forsiktig enn at han har planer om å utvide Sabeltann-imperiet kraftig. Nå vil han selge Kaptein Sabeltann til det internasjonale markedet. Det planlagte tegnefilmsamarbeidet med TV2 skal brøyte vei i utlandet.

- Responsen på pilotepisoden vil avgjøre om det blir noe av planene om en hel TV-serie, sier Formoe.

- I utlandet tror jeg det er umulig å etablere Sabeltann uten å ha TV i ryggen, understreker han.

Kaptein Sabeltann er allerede på vei ut av Norge. I Tyskland og Danmark lanseres et CD-ROM-spill med sjørøveren, og i England får publikum smake på den norske suksessen i form av Sabeltann-is. Formoe har solgt 2,5 millioner ispinner til det engelske markedet. Her i landet er det solgt cirka 10 millioner ispinner.

SMAK PÅ EN SJØRØVER: Verdensherredømme neste, smiler Terje Formo, som stadig utvider sitt Sabeltann imperium.