Rik, pen og folkesky

Shania Twain (34) håvet inn 744 millioner kroner på platesalg i fjor. Nå innkasserer hun 25 millioner kroner som makeup-modell for Revlon. Jenta fra Canadas ødemark har erobret tronen som countryens dronning. Til tross for en tøff start på livet er hun nå milliardær.

Diskografi

I august er det duket for Shania Twains modelldebut for Revlon. Hun har allerede spilt inn en reklamefilm for sminkeprodusenten, og skal også figurere på enorme plakater over store deler verden. For oppdraget håver hun inn to millioner pund, eller 25068000 kroner.

Kilder som står henne nær sier at hun «er smigret og overveldet over å bli spurt, og hun innser at hun havner i selskap med noen av verdens vakreste kvinner».

Blant de tidligere Revlon-modellene er Cindy Crawford og Madonna. Shania skal også framføre sin neste singel i kampanjen. Den heter, passende nok, «Man! I Feel Like A Woman». Og slik ser hun ut også.

Suksess koster

Til tross for formuen hun har opparbeidet, vedgår Shania at suksessen har kostet. Litt for mye.

- Jeg har forsaket en del på grunn av karrieren. Jeg har ikke levd på lang tid, men nå har jeg bestemt meg for å ta en pause, uttalte hun til amerikansk presse da verdensturneen var over.

Pausen hun sikter til har hun tatt på slottet hun og ektemann Robert John «Mutt» Lange eier i Sveits. I nærheten av Lausanne ferierer paret, godt skjermet fra omverdenen. Shanias pressesky ektemann, som har produsert hennes to ferskeste album, har sørget for streng bevoktning, og ingen slipper inn på den overdådige eiendommen uten politiets velsignelse.

Slottet inneholder blant annet et studio. Der skal Shania spille inn juleplata som ventes i november. Ektemannen produserer. Men først skal hun slappe av og hente nye krefter etter en krevende turné.

Tragisk barndom

Om Shania ikke har økonomiske bekymringer i dag er det en helt motsatt situasjon av det hun opplevde som barn. Faren var mye arbeidsløs og moren led av depresjoner. Barna i familien gikk ofte sultne og ble vant til å klare seg med ett måltid om dagen. Det var heller ikke penger til varmt vintertøy eller skikkelige sko. Dermed frøs søskenflokken seg igjennom vintrene i den kanadiske ødemarka, der det ikke var sjelden at kvikksølvet krøp ned til minus førti.

- Men jeg respekterer mine foreldres stolthet. De nektet å ta imot arbeidsledighetstrygd, forklarer Shania.

2 1 år gammel overtok hun ansvaret for tre småsøsken, da begge foreldrene ble drept i en front mot frontkollisjon med en diger tømmerbil. Hun tok strøjobber, hva som helst, for å kunne brødfø de minste. Hun slet hardt i noen år, helt til hun fikk muligheten til å lage en demotape som havnet i riktige hender.

Plutselig var alle økonomiske problemer historie.

Ekteparet Twain/Lange synes all publisiteten er slitsom. De hater å bli gjenkjent. Derfor har de bestemt seg for å selge den gigantiske eiendommen de har like ved Lake Placid. Den er på 320 kvadratkilometer og er en elektronisk overvåket bastion.

- Jeg bor i en av de mest øde krokene av USA. Likevel vet alle absolutt

alt om meg. Jeg drar i butikken med solbriller og skyggelue. Likevel blir jeg gjenkjent. Jeg har lyst til å være som «hvermannsen», en hvem-som-helst, sier hun til Rolling Stone Magazine.

Paret vurderer å flytte til Sveits for godt.

- Det hadde vært deilig å bare sette seg på et fly, komme til en annen verdensdel og bare få være seg selv. Ei helt vanlig jente fra en svært fattig familie i ødemarka i Canada...

Mot alle odds


De aller ferskeste salgstallene for albumet «Come On Over» viser at Shania har passert 11 millioner solgte eksemplarer i USA. Det gjør henne til tidenes mestselgende kvinnelige countrystjerne. I går bekreftet plateselskapet Universal i Oslo at Twain har solgt 158000 av albumet i Norge.

Shania er en kjempesuksess, på tross av motvilje og hat fra countrymiljøet i Nashville. De hater Shania Twain. Ikke har hun på seg jeans, ikke bruker hun cowboyboots. Til gjengjeld viser hun navlen og kler seg moteriktig sexy, ikke country-sexy. De hater at det er en gammel rock-produsent som lager platene hennes. De hater at platene ikke blir innspilt i Nashville. Shania, som betyr «jeg kommer meg fram», blåser i hele Nashville.

- Jeg føler meg verken som popartist eller countryartist. Bare som artist. Det holder lenge for meg.