KOMMENTARER

Rikdom som koster

Oppdrettsnæringen skaper store verdier, men prisen er høy. Styrtrike eiere har ikke kontroll på miljø- og sykdomsproblemene, skriver John O. Egeland.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det svinger i laksenæringen. Oppdrettsarvingen Gustav Magnar Witzøe (24) er Norges rikeste, ifølge likningstallene. Nå betales det utbytte i familieselskapet Salmar, og unge Witzsøes andel utgjør en milliard kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Witzøe er ranket som verdens tredje yngste dollarmilliardær med en formue som i norske kroner utgjør over elleve milliarder. Hvis noen skulle være i tvil: Det er store penger å hente på oppdrett av laks og sjøørret.

Dette er likevel bare den gylne rammen rundt helheten. De siste ukene har det kommet fram en rekke saker som viser hvilke problemer oppdrett befinner seg i. Den viktigste er den årlige Fiskehelserapporten fra Veterinærinstituttet. Rapporten dokumenterer bl.a. en skyhøy laksedødelighet. For over et år siden fikk Lerøy Midt rekordbot for å la 25 000 laks dø i et oppdrettsanlegg ved Hitra. Nå har Mattilsynet behandlet klagesaken og opprettholder rekordgebyret på 1.4 millioner kroner.

Tidligere denne uka rømte 54 000 laks fra Marine Harvest-anlegget i Nærøy i Trøndelag. Årsaken var et hull i nota. Det er fem ganger flere fisk enn hva som ble rapportert inn i hele landet i fjor. Det er bare noen dager siden politiet pågrep to personer som ble siktet for medvirkning til uriktig forklaring til offentlig myndighet. Saken gjelder mistanke om eksport av laks med fiskesykdommen PD til Kina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer