Rike får i pose og sekk

Først kommer skattelettelser i milliardklassen i forslaget til statsbudsjett. Så kommer Scheel-utvalget med nye anbefalinger om lavere selskapsskatt, skriver Stein Aabø.

BUDSJETTINNSPURT: Finansminister Siv Jensen (Frp)  og statsminister Erna Solberg (H) t.h. møtte pressen onsdag morgen.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BUDSJETTINNSPURT: Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) t.h. møtte pressen onsdag morgen.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Om bare en brøkdel av lekkasjene stemmer, blir denne høsten en fest for de rikeste. Det er «payback time» til rike onkler i næringslivet som har støttet Høyre og Frp fram til regjeringsmakten. Dessuten er det endringer i nabolandenes bedrifts- og kapitalbeskatning som vil tvinge Norge til å følge etter. Hvor raskt regjeringen kan endre selskapsskatten er usikkert. Kanskje vil man gå veien om en skattereform, som attpåtil kan bli bredt forankret blant de politiske partiene. Uansett vil både statsbudsjettet for 2015 og konklusjonene i Scheel-utvalgets rapport gi dem med de største formuene mer å rutte med. Atskillig mye mer.

I tillegg behøver det ikke bli så hjerteskjærende mye verre for de fattigste. Oljeformuen øker så raskt at regjeringen har mye mer å budsjettere med. Selv hvis oljepengebruken bare blir på 2,8 prosent kan regjeringen bruke 20 milliarder kroner mer rene oljekroner enn i inneværende budsjett. Hvis ti av disse skal gå til skattelettelser, vil det være ti milliarder ekstra til gode formål. Blant gode formål er mer til veier, kunnskap og forskning. Men i tråd med kristne verdier vil regjeringen ha noen hundre millioner kroner til overs til de vanskeligst stilte. Det vil blidgjøre KrF som da vil gi støtte til budsjettbehandlingen i Stortinget. En riktig innrettet, relativt kraftig satsing på miljøet vil blidgjøre Venstre.

Selv om de brummer nå, mens regjeringen har sin siste ordinære budsjettkonferanse, vil Venstre og KrF falle på plass etter noen hyggelige runder i Stortinget. Sådan er politikken. Regjeringen har både penger og strategisk kompetanse.

Men så til lekkasjene. Jeg tipper at de er litt for forsiktige, slik at regjeringen kan overraske positivt når budsjettet legges fram den 8. oktober. De fleste spekulasjonene går ut på at regjeringen vil bruke 2,8 prosent av oljeformuen. Det vil tilsvare ca 160 milliarder kroner, 20 mrd mer enn i år. Men det skal ikke mer enn et knirk i en konjunkturrapport fra NHO eller Norsk Industri, eller alarmerende nyheter fra verden, før regjeringen kan bruke mer. Det er langt opp til fire prosent. Og som Høyres skattepolitiske talsmann på Stortinget, Svein Flåtten, sa på vei inn til budsjettkonferansen i går: Det er lenge til budsjettet skal legges fram. Og enda lenger fram til at budsjettet får virkning. Mye kan skje.

Flåtten har for øvrig en rørende tro på at skattelettelser til de rikeste er vekstfremmende og vil skape nye arbeidsplasser. Noen fasit vil vi aldri få. Det er et argument basert på tro og ideologi mer enn økonomisk teori og erfaring. En av våre fremste samfunnsøkonomer, Steinar Holden, hyret av flere regjeringer til å lede viktige utvalg, mener økte skattefradrag for dem med de laveste inntektene vil få flere inn i arbeidslivet enn skattelettelser til de rikeste. Svært mange andre økonomer, blant dem markedsforstandige professorer ved Norges Handelshøyskole, argumenterer sterkt for å beholde formuesskatten av fordelingshensyn.

Mange rapporter dette året har dessuten vist at bedrifter sitter på gjerdet og ikke har planer om å ansette nye.

De venter selvsagt på nye og bedre rammevilkår og på den bebudede muligheten til å kunne ansette flere på midlertidig basis. Hvis erfaringen fra andre land stemmer, vil det gi flere midlertidig ansatte, men ikke øke sysselsettingen totalt.

Hva skal vi så si om de skyhøye forventningene i Frp? Gammelformann Carl I. Hagen legger i et intervju i Dagens Næringsliv sterkt press på sin etterfølger, Siv Jensen. Hvis det ikke blir brukt nok oljepenger til Frp’s alle gode formål, vil det bli tema på landsmøtet til våren. En undersøkelse Dagbladet presenterte mandag viser at et stort flertall av de tillitsvalgte i Frp har urealistiske forventninger om hvor mye av oljeformuen som kan brukes. Det er for Siv Jensen et nødvendig og bekvemt press. Og selvsagt har hun noen overraskelser i bakhånd. Det er viktig med tanke på Frp’s lave oppslutning på enkelte meningsmålinger. Erfaringen viser at Frp-sympatisører er enkle å begeistre. Hvis statsbudsjettet også vekker begeistring i brede lag av middelklassen, vil selv nestleder Per Sandberg legge vekk sin faste kanon og applaudere.

Trolig vil det bli lagt fram et skrytebudsjett som det store flertallet er relativt fornøyd med. Kommunale og statlige byråkrater bør imidlertid holde på hatten. Regjeringen vil unødig byråkrati til livs. Og unødvendige byråkrater utgjør ingen sterk pressgruppe. Det gjør heller ikke de fattigste og de med usikker tilknytning til arbeidslivet. Men de rikeste blir hørt. Igjen og igjen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.