Rike, fete og selvtilfredse

Den selvtilfredse oppfatningen som preger den norske politiske eliten er ikke det rikeste landet i verden verdig, skriver Hans Engell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN GANG SPILTE

Norge en viktig rolle i det nordiske samarbeidet. Norge var et land av stor betydning for andre. Gro og andre politikere var velkjente i Danmark og bredt anerkjente i den danske befolkning og andre steder i verden. Og innimellom kunne man nesten føle et lite stikk av misunnelse over de gode resultater som Norge kunne vise frem på den globale politiske scene.

I dag er det ingen i Danmark som kjenner navnet på noen norske politikere. Og vi ler av måten dere spiller fotball på. Og det er faktisk ikke rart, fordi Norge spiller ikke lenger noen rolle på den internasjonale scene. Det er i dag rett og slett vanskelig å få øye på hva Norge bidrar med. Og heller ikke norsk kultur merker vi noe til lenger. Unntaket er når gamle tiders stolte verker blir stjålet fra et museum.

HVA ER DET

egentlig dere driver der oppe i nord, med deres overflod av oljepenger og velstand? Det er ikke godt å si - men hvis man spør nåtidens norske politikere og ser på ressursbruken i norsk politikk utenlands, er det Norges rolle som «fredsmekler» og «humanitær stormakt» som er viktigst. Nasjonen har en samfunnselite som prøver å kjøpe seg berømmelse, og sender folk og fe verden rundt under påskudd av at de skal skape fred. Norske politikere og deres omland framstår som en samling «human rights» jetsettere. Men alt dette er innbilskhet. Den nåværende statsminister og hans utenriksminister og utviklingsminister er bare kjent i Norge og blant noen sosialt bevisste eliter verden over (og blant dem også de som mottar pengegaver fra Norge). Den norske elitens snakk om den store norske innsatsen for fredsmekling og dens humanitære bidrag anerkjennes ikke i andre land. Dette er ikke en dansk påstand - og det er ikke min påstand. Dette dokumenteres av en norsk undersøkelse som er gjennomført i åtte europeiske land, og som trykkes i Dagbladet i dag. Norge er overhodet ikke kjent for sitt fredsarbeid eller sin giverglede. 0 - null - prosent av befolkningene i de åtte undersøkte landene assosierer Norge med humanitært arbeid eller fredsinnsats. Derimot scorer fjell, fjorder og høye priser høyt. Henholdsvis 44 prosent og 19 prosent av de spurte assosierer Norge med slike ting. Ganske mange - hele 17 prosent av tyskerne, 16 prosent av franskmennene og 21 prosent av italienerne - assosierer også Norge med lukkethet og menneskelig kulde. Mange opplever også Norge som en nasjonalistisk nasjon

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer