Rike foreldre til alle!

Det lureste man kan gjøre som ung voksen er å ha foreldre som er i stand til å betale for deg.

ULIKHET: Men siden jeg altså har barn, så har det gått opp for meg at jeg sannsynligvis ender opp med skjegget i postkassa likevel, skriver helgespaltist Cathrine Sandnes. Illustrasjon: Flu Hartberg
ULIKHET: Men siden jeg altså har barn, så har det gått opp for meg at jeg sannsynligvis ender opp med skjegget i postkassa likevel, skriver helgespaltist Cathrine Sandnes. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg var barn fortalte de voksne om hvordan de møblerte sine første leiligheter med appelsinkasser. Det, forsto vi, var en måte å fortelle oss barn at vi var heldige. Veldig heldige. «Nå til dags forlanger ungene å ha vaskemaskin på den første hybelen sin», snøftet den ene nabokona til den andre. Selv hadde hun født tre unger før hun fikk noe så fancy. Snaut tretti år senere grep jeg meg selv i å fnyse over en student som hadde kjøpt seg oppvaskmaskin for sitt første studielån.

På denne tiden, det nærmet seg midten av 90-tallet, kjøpte jeg min første leilighet. Den kostet, så vidt jeg husker, 320.000 kroner. Jeg var 23 år gammel, med en lav nybegynnerlønn, men i fast stilling. Selv om jeg verken hadde foreldre, arv eller egenkapital fikk jeg lån i banken. Den gangen sa alle at renta var lav, den hadde sunket fra femten-seksten prosent eller noe sånt, til rett under ti-tallet. Så når unge folk nå til dags klager over boligprisene, så forteller jeg dem hvor høy renta var da jeg var ung. Og at studielånsrenta var enda høyere. Av en eller annen grunn syns de ikke synd på meg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.