-  Rike har elendig kunstsmak

Kunstner og Idol-programleder Kåre Magnus Bergh mener de rike i Norge ødelegger for kunsten. Han går ut mot Stein Erik Hagen, Christian Ringnes og Vebjørn Sand i et intervju med Henne.

-  De rike i Norge har elendig kultursmak. I stedet for å være forbilder setter de opp de forferdelige oppblåste stabburene sine, sier Bergh til bladet Henne. Bergh er først og fremst kjent som programleder for Idol, men er selv kunstner - utdannet fra kunsthøyskolen i Bergen. Til Dagbladet utdyper han kritikken, som blant annet retter seg mot milliardæren Stein Erik Hagen. Hagen skal nemlig ha uttalt at Vebjørn Sand er Norges største kunstner, og at han vil at han skal male et portrett av ham og kona Mille Marie Treschow. Bergh mener Hagens vurderinger er helt bak mål.

«Fyllesjuke portretter»

-  Vebjørn Sand er virkelig ikke Norges beste kunstner, sier han til Dagbladet.

I intervjuet med Henne klemmer han også til, og sier at Vebjørn Sand ikke har tenkt en eneste ny tanke, og at han maler «fyllesjuke portretter».

-  Jeg skjønner at dette er litt kontroversielt. Folk må få ha den smaken de vil. Men når Stein Erik Hagen sier dette om Vebjørn Sand, så er det sikkert en del av hans rike venner som hører på ham. Han setter rett og slett en dårlig standard, sier Bergh. Han mener at det er mange andre kunstnere som heller kunne trengt litt drahjelp.

-  Jeg tror det er mange som synes det er vanskelig å komme inn i kunsten, og Stein Erik Hagen og mange andre bidrar på ingen måte til å gjøre det lettere. Hvis noen kunne vært gode forbilder, og snakket om aktuell kunst, så kunne det ha bidratt positivt, sier Bergh.

-  De som har råd til dyr kunst burde bruke pondusen sin på en annen måte?

-  Ja, de blir som sånne snille onkler. Se bare på skulpturparken til Christian Ringnes, sier Bergh, og viser til eiendomsinvestorens og kunstsamlerens storslåtte plan: En skulpturpark til ære for kvinnen på 1200 mål rundt Ekebergrestauranten i Oslo - med eget fossefall.

Snille onkler

-  Vil vi ha det? Som turgåer der oppe, så tenker jeg i alle fall personlig at jeg ikke vil ha en skulpturpark til ære for kvinnen.

-  Vi bør være mer kritiske, og ikke ta imot hva som helst av de snille onklene?

-  Ja! svarer han. Bergh mener Hagens og Ringnes ødelegger for den vanlige kunstinteressen.

-  De overskriftene som disse folka skaper - det hjelper ikke noen til å bli mer interessert i kunst. Det blir bare overflatisk. Christian Ringnes får nesten mer fokus enn den kunsten han snakker om.

-  Du synes han brisker seg?

-  Ja, Christian Ringnes er en sånn type som sitter i stolen og slår seg på magen, mens han ler og forteller han er så glad i kvinner at han gjerne vil lage en skulpturpark til ære for kvinnen.

-  Er det et problem at rike mennesker, som er de som har råd til å kjøpe dyr originalkunst, setter premissene for hva som er bra eller dårlig?

-  Nja, det høres litt grunt ut. Jeg synes vel heller det er irriterende, sier Kåre Magnus.

-  Tror du noen vil kontre og si det er irriterende at du fronter et program som skaper artister som stjeler oppmerksomhet fra andre artister som fortjener det mer?

Tar seg ikke nær

-  Haha! Det er sikkert mange som synes det er irriterende. Det må jo folk få lov til å mene. Men jeg kan fortsatt ha meninger om kunst. Jeg uttaler meg jo om dette som kunstner, sier Kåre Magnus Bergh.

Christian Ringnes tar seg ikke nær av kritikken når det gjelder planene om en skulpturpark.

-  Du kan godt si at det er litt sært å lage en skulpturpark med bare kvinner, men jeg skal også ha mange andre utstillinger i Ekebergrestauranten - med andre kunstuttrykk. Så det vil sikkert være noe for denne Idol-programlederen også, sier Ringnes til Dagbladet.

-  Det er sikkert dårlig kunstsmak blant rike mennesker som det er hos andre. Det opptar mange hva som er bra kunst, og det har lenge vært en diskusjon om hva som er best av figurativ og nonfigurativ kunst. Det siste tida har vel moten vært å sette mest pris på nonfigurativ. Men folk flest er nok ikke av den oppfatning, mener Christian Ringnes.

KUNSTNER-IDOL: Kåre Magnus Bergh mener kunstengasjementet til rike nordmenn som Stein Erik Hagen og Christian Ringnes ødelegger for kunsten.
KRITISERES: Christian Ringnes.
KRITISERES: Stein Erik Hagen.