Rike meninger

I serien norske milliardærer sier hva de mener hos Knut Olsen i Redaksjon 21 var turen i går kommet til Johan Andresen jr., milliardærarvingen som har overtatt kontrollen over familieselskapet og som nylig solgte ut Tiedemanns Tobakksfabrikk til selskapet som eide navnet på tobakksfabrikkens viktigste kreftpinne - Prince.

I går var han på sjeldent besøk i fjernsynsstudio for å levere sitt budskap: Norge er et for lite land til å bygge opp egenkapital i, derfor bør Norge ha lavere skatter enn land med større befolkning. Disse får vi da anta bør akseptere å ha høyere skatt. Ikke vet jeg om de skjelver i Kina, India og andre befolkningsrike land etter den analysen, men Johan Andresens håp om å bli forstått av oss middelmådigheter i media er likevel små:

- Jeg tror det blir et stort bilde med en stor overskrift, og det er ikke en kjeft som har hørt hva jeg egentlig har sagt, var hans egen forventning til dagens aviser. Milliardærforakten for middelmådigheter er vel til å leve med - selv om det var vanskeligere å forstå hva han mente enn å høre hva han sa.

For på den ene side var norske bedrifter på billigsalg fordi norske skatteregler og rammebetingelser er så håpløse. Derfor strømmer utenlandsk kapital inn for å kjøpe. På den andre siden gadd ikke utlandet interessere seg for norske bedrifter fordi staten blandet seg så mye at de aldri visste hvor de hadde oss. Ja vel, nei. Hvis norske aksjeselskaper er underpriset, er det vanskelig å forstå hvordan norske eiere skulle bli mindre interessert i å selge til utlandet dersom prisen dobles. Og dersom utlandet ikke tør begi seg inn i statsstyrte Norge, hvorfor kjøper de opp en norsk bedrift i uka, da? Slikt er det vel ikke gitt for oss middelmådige med lav arveskatt å forstå.

Utspørringen fra Knut Olsen og debatten mellom Kristin Halvorsen og Andresen junior ble sterkt preget av at her hadde alle sin egen agenda. Andresen svarte ikke på flere av Olsens spørsmål enn han ønsket, og Halvorsen konsentrerte seg medieproft om sitt eget syn i stedet for å gå i nærkonflikt med Andresen. Hun rakk til og med å plugge SVs skolepolitikk i denne debatten også.

- Skal vi sitte igjen med frisører og videosjapper og bytte monopolpenger? spurte Andresen retorisk. Og da var det vanskelig å forestille seg Junior bak disken i en videosjappe. Men selv om internasjonaliseringen av økonomien er et problem for lille Norge, er det jo ikke sikkert at svaret ligger i å revitalisere føydalismen.