Rike onkler og pamper

Ingress

Meninger

Pengene renner inn i Høyres valgkampkasse fra rike partivenner. Milliardærene Christen Sveaas og Stein Erik Hagen skal ha gitt henholdsvis 2,5 og 2 millioner kroner for å sikre blå seier. Begge har åpnet lommeboka tidligere, både for Høyre og de andre borgerlige partiene, og de er heller ikke alene om å bidra. Fortsatt er det et lite stykke igjen til Ap's bugnende kasse, men til forskjell fra LO-støtten på til sammen 23 millioner kroner, kommer altså pengene fra privatpersoner og ikke en demokratisk organisasjon.

Klassekampen mener rikingenes private bidrag er en uting og bør stoppes. Det er vi uenig i. Privat engasjement, i stort og smått, er en grunnleggende del av politikken, og partiene bør ikke være fullstendig statsfinansiert. Det er likevel ikke tvil om at pengegaver i den størrelsen det er snakk om skaper både formelle og uformelle bindinger, enten de kommer fra privatpersoner eller interesseorganisasjoner. Heller ikke i politikken er det gratis lunsj. Desto viktigere er det med full åpenhet rundt donasjoner og forbindelser. Giverne må finne seg i at pressen stiller spørsmål og gransker båndene til mottakeren. For velgerne er det opplysende å se hvem som støtter partiene økonomisk, selv om det knapt er overraskende at milliardærer ser seg personlig best tjent med et blått skatteregime.

Størst mulig innsyn er også med på å verne partiene mot utidig press. For noen år sida, da Høyre slet, truet Hagen med at han ikke ville gi mer penger før partiet skiftet både leder og kurs. Deler av LO truet med å trekke støtten til Ap i forbindelse med Valla-saken. Slike forsøk på utpressing viser til fulle at giverne mener at pengegavene gir dem makt, og at makta kan misbrukes der det ikke er åpenhet.

Den største delen av partistøtten, 403 millioner kroner i 2011, kommer fra det offentlige. Det er et lite paradoks at Frp er partiet som fikk størst andel av sine inntekter i form av offentlig støtte, hele 90 prosent. Snittet var på 68 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er en statsstøtte Frp ikke er interessert å kutte i. Der er vi enige. Statsstøtte sikrer bredde og mangfold i politikk så vel som i pressen, til det beste for demokratiet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.