KOMMENTARER

Rikets usikkerhet

Dagbladet offentliggjør i dag ny informasjon som viser hvor nært den norske E-tjenesten er knyttet opp mot amerikanske National Security Agency (NSA). Kjernen i det Dagbladet offentliggjør er NSAs egen, ferske evaluering av norsk e-tjeneste.

OVERVÅKERNE: Den norske E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann utenfor Oslo. Foto:Lars Aamodt/ NTB Scanpix
OVERVÅKERNE: Den norske E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann utenfor Oslo. Foto:Lars Aamodt/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Evalueringen viser et nært samarbeid. På enkelte områder så nært at et ord som integrasjon er nærliggende. Dermed er det er all grunn til å spørre hvem som styrer og kontrollerer det utstrakte norske samarbeidet med NSA? Har Norge full politisk kontroll med dette samarbeidet?

Det er ingen tvil om at Norges nærhet til Russland og russernes militærmakt i Norges bakgård gjør det nødvendig for vår e-tjeneste å følge nøye med. Men de beskrivelsene NSA-evalueringen gir av etterretningens omfang og metoder står i sterk kontrast til det virkelighetsbildet norske politikere gir når man beskriver vårt forhold til Russland som stabilt og godt.

I forløpet til publiseringen har vi hatt en omfattende, og det vi oppfatter som en klok dialog, med E-tjenestens ledelse. Dagbladet vil være tilbakeholden med å informere om metoder, lokasjoner — og også kapasitet. Vi ønsker ikke å skade rikets sikkerhet, vanskeliggjøre operasjoner i konfliktområder som for eksempel Afghanistan, eller avsløre for mye om det viktige arbeidet som den norske E-tjenesten gjør. Men å unnlate å gjøre offentligheten oppmerksom på det overordnede bildet som framkommer i NSA-evalueringen, ville være å svikte samfunnsoppdraget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer