Rikholdig britisk bokår

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON (Dagbladet): Det var en av vårens bøker som felte den britiske handelsministeren Peter Mandelson. Boka «Mandy», skrevet av Mirror-journalisten Paul Routledge, er ennå ikke på markedet, men lekkasjer fra den felte statsråden. De britiske biografiene er blitt skarpere i kantene og krydret med seksuelle skandaler eller andre avsløringer. Dermed er de sikret omtale. Routledge skriver om det hemmelige og private lånet på 4,6 millioner kroner som Mandelson fikk av juniorminister Geoffrey Robinson i finansdepartementet. Mandelson glemte å oppgi dette på lista over økonomiske interesser utenfor parlamentet. Han måtte gå.

  • Mandelson lurer nok på hva Routledge ellers avslører. Lekkasjen til avisene omtalte også hans homofile legning, som fortsatt betraktes som et drawback i britisk politikk.
  • En annen politiker som gruer seg for denne bokvåren, er utenriksminister Robin Cook. Hans fraskilte kone Margaret Cook har skrevet boka om deres mangeårige ekteskap og Robins sidesprang, under den mystiske tittel: «A Slight and Delicate Creature». Den kommer i januar. John Major er raskt ute med sin selvbiografi, som kommer ut i oktober på HarperCollins. Den gis ut samtidig med partiets landsmøte.
  • De som ikke vil lese om politikernes omskiftende liv, har mye å velge blant i det nye britiske bokåret. John le Carré kommer i februar med en ny roman «Single and Single», Salman Rushdies nye roman kalles «The Ground Beneath Her Feet» og kommer i april. Den handler om en operadiva, som forsvinner under et jordskjelv. Hans lovede dagbok fra den lange tida som dødsdømt av muslimene, blir neste bok. Den er trolig ikke langt unna.
  • En av årets mest lovende biografier er Anthony Sampsons bok om Nelson Mandela, som kommer i mai. Det er mange flere nyheter. Populære Jilly Coopers «Who killed Rannaldini» handler om sex og klassisk musikk. Roddy Doyle kommer også med ny roman til høsten, tittelen er ennå ikke klar. Til slutt er det verd å ta med at kvinneforkjemperen Germaine Greer har skrevet «The Whole Woman», og hun lover at hun «er sint igjen». Vi får vente og se.

Vikram Seths nye roman kalles «An Equal Music», og den kjente biografiskriver og romanforfatter Peter Ackroyd lar sin nye roman «The Plato Papers» (april) handle om begivenheter 2000 år fram i tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer