Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Menendez: Blood Brothers»

Riking-brødrene skjøt og drepte foreldrene. Levde luksusliv i et halvt år før de ble avslørt

Ny film gjenforteller historien om de brutale drapene som rystet USA. 

DREPTE FORELDRENE: Lyle og Erik Menendez skjøt og drepte foreldrene Jose og Kitty i 1989. Den brutale historien om brødrene har dannet grunnlaget for filmen «Menendez: Blood Brothers», som sendes på den amerikanske kanalen Lifetime i dag. Video: Lifetime Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20. august 1989 ringte en gråtende Lyle Menendez nødnummeret.

- Noen har drept foreldrene mine, sa den hysteriske 21-åringen på telefon fra familiens luksuriøse herregård i Beverly Hills, California.

Lyle forklarte at han og lillebroren Erik (18) kom hjem fra en kinotur da de fant foreldrene brutalt drept i sitt eget hjem.

Et halvt år seinere skulle det vise seg at sannheten var en helt annen, og at det var morderen selv som hadde ringt politiet.

Skutt i kneskålene

Tidligere på kvelden ble Jose Menendez (45) og kona Kitty Menendez (47) skutt og drept av sine egne barn.

BLE DØMT: Etter flere runder i retten ble Lyle (til venstre) og Erik Menendez dømt til livstid i fengsel. Her avbildet i retten i 1990. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix
BLE DØMT: Etter flere runder i retten ble Lyle (til venstre) og Erik Menendez dømt til livstid i fengsel. Her avbildet i retten i 1990. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ekteparet så på en film da sønnene gikk til angrep. Jose var skutt i bakhodet fra nært hold, mens Kitty prøvde å rømme. Hun ble funnet i en blodpøl i gangen, med skuddsår i armene, brystet og fjeset.

Begge var også skutt i kneskålene, noe som skulle få drapene til å se ut som om de var utført av kriminelle, skriver E! Online.

Like etterpå satte brødrene seg i bilen og kjørte vekk. De ble kvitt våpnene og de blodige klærne, og kjøpte kinobilletter til en film de aldri så. Deretter kjørte de til Santa Monica for å oppsøke en av Lyles venner, som brødrene tenkte kunne gi dem alibi.

Da de ikke fant kompisen, kjørte de hjem igjen og ringte politiet.

Et liv i luksus

I ettertid hevdet politiet at de mistenkte brødrene for drapet allerede samme kveld, men at manglende bevis gjorde at Lyle og Erik gikk fri, skriver Vanity Fair.

Det skulle gå et halvt år før brødrene ble pågrepet.

I mellomtiden levde Lyle og Erik et liv i luksus. Det er anslått at de brukte så mye som seks millioner kroner i månedene etter foreldrenes død, på alt fra en svindyr Porsche til Rolex-ur, klær, ferier, personlig tennis-trener og en egen restaurant (!).

Jose og Kitty Menendez var velholdne mennesker. 15 år gammel emigrerte Jose fra Cuba til USA, der han møtte Kitty fire år seinere.

Han slo seg opp i underholdningsbransjen, og tjente millioner på lederstillinger i plateselskap og filmproduksjonsselskaper.

Den luksuriøse Beverly Hills-herregården der Menendez-paret ble drept, hadde tidligere blitt leid av stjerner som Elton John og Prince, ifølge Vanity Fair.

AVSLØRTE SANNHETEN: Erik Menendez fortalte psykologen sin at han og storebroren hadde drept foreldrene. Her er Menendez avbildet i retten i Los Angeles i januar 1996, et halvt år før han og broren ble dømt til livstid i fengsel. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix
AVSLØRTE SANNHETEN: Erik Menendez fortalte psykologen sin at han og storebroren hadde drept foreldrene. Her er Menendez avbildet i retten i Los Angeles i januar 1996, et halvt år før han og broren ble dømt til livstid i fengsel. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix Vis mer

Avslørt av psykolog

I mars 1990 var spillet over for Lyle og Erik Menendez.

Erik hadde noen måneder tidligere fortalt psykologen sin, Jerome Oziel, om drapet på foreldrene. Oziel fortalte det videre til sin daværende kjæreste, som i sin tur tipset politiet.

8. mars 1990 ble Lyle arrestert. Erik, som befant seg i Israel for å spille tennis, ble pågrepet da han returnerte til Los Angeles tre dager seinere, skriver E! Online.

Menendez-brødrene måtte gjennom flere runder i retten før den endelige dommen falt i 1996.

Saken ble nemlig ekstra komplisert da brødrene hevdet at de hadde handlet i selvforsvar, etter å ha blitt seksuelt, fysisk og emosjonelt misbrukt av foreldrene siden de var barn.

De påståtte overgrepene ble ikke bevist i retten, og Lyle og Erik Menendez ble 2. juli 1996 dømt til livstid i fengsel for drapet på foreldrene, skriver E! Online.

Premiere i kveld

Rolling Stone Magazine skriver at den brutale historien rystet USA, og stempler Menendez-saken som «århundrets rettssak».

SPILLER MENENDEZ-MOR: Courtney Love spiller Mary Louise «Kitty» Menendez i filmen «Menendez: Blood Brothers», som har premiere i kveld. Foto: Lifetime
SPILLER MENENDEZ-MOR: Courtney Love spiller Mary Louise «Kitty» Menendez i filmen «Menendez: Blood Brothers», som har premiere i kveld. Foto: Lifetime Vis mer

Historien om brødrene har siden 90-tallet dannet grunnlag for flere filmer og TV-serier.

Sist i rekka er filmen «Menendez: Blood Brothers», som har premiere på den amerikanske TV-kanalen Lifetime i kveld.

I rollene som Erik og Lyle finner vi Myko Olivier og Nico Tortorella. Olivier er kanskje mest kjent fra musikalserien «Glee», mens Tortorella blant annet har vært å se i TV-serien «The Following» og filmen «Scream 4».

Kitty Menendez spilles av skuespiller og musiker Courtney Love («Empire», «Sons of Anarchy»), mens Benito Martinez, kjent fra serier som «House of Cards» og «American Crime» har rollen som Jose Menendez.

På sine nettsider skriver Lifetime at «Menendez: Blood Brothers» er basert på en ekte historie, og at filmen utforsker de indre livene og motivasjonen bak drapene på Menendez-paret.

TV-kanalen hevder også at filmen vil avsløre «nye detaljer rundt det ekstreme misbruket brødrene ble utsatt for av faren, mens moren så en annen vei».

Hele Norges coronakart