KAOTISK: Luksusfestivalen «Fyre Festival» skulle være et paradis på Bahamas. Rike mennesker brukte store summer på billettene. Se hvordan festivalen endte og hva festivalgjengerne sier i videoen. Video: Scanpix/Twitter Vis mer Vis mer

Fyre Festival

Rikingene skulle redde øya. Så forsvant beboernes sparepenger

Nå har de samlet inn 1,5 millioner kroner på ni dager.

Mye er skrevet om den amerikanske svindleren Billy McFarland, som er dømt til seks års fengsel etter at han forsøkte å arrangere en luksusfestival for rikfolk på Bahamas i 2017.

I den ferske dokumentaren «Fyre», som tar for seg både historien til McFarland og katastrofearrangementet fra start til slutt, blir seerne kjent med den lokale restauranteieren Maryann Rolle.

Hun forteller at hun måtte bruke 50 000 dollar av sine egne sparepenger for å dekke utgifter knyttet til blant annet å lage mat til sultne festivalarbeidere, festivalarrangører og festivalgjester.

LURTE ALLE: Billy McFarland soner en dom på seks år fengsel etter forsøket på å arrangere Fyre Festival. Foto: Netflix
LURTE ALLE: Billy McFarland soner en dom på seks år fengsel etter forsøket på å arrangere Fyre Festival. Foto: Netflix Vis mer

Mistet alle pengene

Med tårer i øynene beskriver Rolle hvordan de sto på dag og natt. Til slutt skjønte hun at de ikke fikk betalt for jobben av festivalen og dermed måtte lønne all ekstrahjelp på kjøkkenet selv, samt betale av egen lomme for råvarer. Pengene hun og ektemannen Elvis hadde lagt av til «tyngre tider» var borte

Svært mange lokale arbeidere fikk heller ikke betalt for å jobbe med å bygge festivalområdet. I dokumentaren kommer det fram at Billy McFarland og de andre arrangørene flyktet fra øya og millionkrav da de skjønte at bløffen var avslørt.

I takt med premieren på dokumentaren på Netflix, satte Elvis og Maryann Rolle opp en crowdfundingkampanje, i et håp om å samle inn noen av sparepengene de mistet.

- I april 2017 lagde vi 1000 måltider hver dag. Frokost, lunsj og middag ble forberedt og levert av min restaurant til stedene hvor hovedarrangementene knyttet til festivalen var planlagt. Dette er flaut å innrømme, men jeg fikk ikke betalt, skriver Rolle på crowdfundingsiden Fyre Fest Fiasco.

Fått inn 1,5 mill.

Mange har latt seg bevege av historien til Rolle og hvordan lokalbefolkningen ble behandlet av McFarland. Ekteparet har til nå fått inn 1,5 millioner (174 000 dollar) kroner på ni dager. Noe de takker for på Facebook-siden til firmaet de driver på øya Exuma på Bahamas.

I 2017 lå «Fyre Festival» an til å bli årets mest glamorøse begivenhet. «Det nye Coachella» ble festivalen kalt. På øya Great Exuma på Bahamas skulle deltakerne få meske seg med gourmetmat, stjerneartister og luksuriøse innkvarteringer.

Realiteten viste seg å bli en helt annet. Stjerneartistene trakk seg i siste liten, «villaene» besto av intet annet en våte madrasser i stusselige telt og gourmetmåltidene besto av brødskiver med vassen ost på toppen. I løpet av kort tid kunne hele verden følge med på sosiale medier, hvor festivalgjengerne skrek ut om skandalefestival, mareritt og svindel.