DEN FØRSTE: Rikke Nissen var den første i Norge til å definere sykepleien som en teoretisk profesjon, ble landets første lærerinne i sykepleie og forfatteren bak den første læreboken i sykepleie. Foto: Verbum Forlag fra boka «Rikke Nissen. I kamp og kjærlighet».
DEN FØRSTE: Rikke Nissen var den første i Norge til å definere sykepleien som en teoretisk profesjon, ble landets første lærerinne i sykepleie og forfatteren bak den første læreboken i sykepleie. Foto: Verbum Forlag fra boka «Rikke Nissen. I kamp og kjærlighet».Vis mer

Ideer

Rikke Nissen: En kvinnepioner vi ikke må glemme

De var våre modige foregangskvinner som brøt alle normer og skapte endringer vi alle kan nyte godt av i dag. Er disse kvinnene i ferd med å bli glemt?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

De hadde en underordnet posisjon i sin egen samtid, og kanskje har de det fortsatt. Det gjelder våre kvinnelige pionere, modige foregangskvinner som brøt alle normer og skapte endringer vi alle kan nyte godt av i dag. Er disse kvinnene i ferd med å bli glemt?

I et intervju med Hilde Vinje, Klassekampen den 7. august 2017, stiller Ingrid Grønli Åm spørsmål ved hvorfor store kvinnelige filosofer fortsatt glimrer med sitt fravær på pensumlistene, rimelig godt kjent i sin egen tid, men glemt i ettertid.

Trolig har mange av våre kvinnelige tenkere lidd samme skjebne og blant disse står utvilsomt Ulrikke Eleonore (Rikke) Nissen (1834-92).

Nissen var den første i Norge til å definere sykepleien som en teoretisk profesjon, ble landets første lærerinne i sykepleie og forfatteren bak den første læreboken i sykepleie. Det skulle man tro kvalifiserte til en plass i landets historiebøker, men når så ikke har skjedd må det være lov å stille spørsmål.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn