KOMMENTARER

Siktelser og ransaking hos kunstnere i Wara-saken:

Riksadvokaten må gripe inn og henlegge sakene

Siktelsene mot teaterdirektøren og kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» er enestående i norsk rettshistorie. Det samme gjelder begjæringen om å ransake teatersjefens hus. Riksadvokaten må gripe inn og henlegge sakene.

HUSET: Dette er slik huset til Tor Mikkel Wara og samboer Laila Anita Bertheussen blir framstilt i teaterstykket Ways of Seeing.
HUSET: Dette er slik huset til Tor Mikkel Wara og samboer Laila Anita Bertheussen blir framstilt i teaterstykket Ways of Seeing. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kjennetegnet på et demokrati og en rettsstat er at den tåler skarpe ytringer og provoserende kunst. Det gjelder i særlig grad ytringer og fremstillinger som er kritiske til samfunnets makthavere. De har en sterk beskyttelse i loven. Etter gjeldende rett kan ytringene være sjokkerende, støtende og provoserende uten at staten kan gripe inn. Disse prinsippene er nærmest en genetisk del av folkestyret og liberal frihet.

Teatersjefen og kunstnerne er siktet for å ha krenket privatlivets fred etter at Waras samboer anmeldte forestillingen i desember. Det er altså ikke slik at fotograferingen kan behandles som atskilt fra det kunstneriske uttrykket. Tvert imot er siktelsens grunnlag at det ble filmet utenfor justisminister Tor Mikkel Waras bolig, og at materialet deretter ble brukt i en teaterforestilling. Filmingen er en del av det kunstneriske uttrykket. Det hører med at forestillingen ikke inneholdt opplysninger om hvilken adresse huset befinner seg på.

Å filme eller fotografere en bolig - altså et hus som står ute om natten året rundt - kan i seg selv ikke være straffbart. Hvordan politikere lever og bor, kan være av offentlig interesse. Politikere som simulerer solidaritet med de små i samfunnet, og selv velter seg i luksus, må f. eks. finne seg i at dette blir dokumentert. Selv utleiestabburet til Senterparti-leder Åslaug Haga var en stund det mest fotograferte objektet i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer