Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bjarne Melgaards «Dødshuset»

Riksantikvaren gir tommel opp for Melgaards omstridte «Dødshus»

Riksantikvaren gir prosjektet grønt lys. Nå er det opp til Oslo kommune endelig å avgjøre om huset blir bygget.

ET SKRITT NÆRMERE: Bjarne Melgaard med sitt omstridte prosjekt «A house to die in». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
ET SKRITT NÆRMERE: Bjarne Melgaard med sitt omstridte prosjekt «A house to die in». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte sterke reaksjoner blant naboene til Ekely da Byantikvaren i i Oslo godkjente det omstride «A house to die in» i november.

Nå gir Riksantikvaren tommelen opp for prosjektet:

- Vi opprettholder Byantikvarens vedtak. Det er fordi Melgaard-prosjektet nå ligger utenfor fredningsgrensen, sier avdelingsdirektør Hanna Geiran hos Riksantikvare

Dermed er det et skritt nærmere en realisering av det omstridte «Dødshuset» til kunstneren Bjarne Melgaard på Ekely.

Tidligere lå prosjektet delvis innenfor fredningsområdet, men det har nå blitt flyttet. Dermed er det Oslo kommune som skal gi godkjenning og eventuelt omregulere tomten.

- Utenfor myndighetsområde

- Byggeprosjektet er flyttet ut av det fredede området, og dermed utenfor Riksantikvarens myndighetsområde, sier Geiran.

Byantikvarens ga dispensasjonen fra kulturminneloven for noen tiltak. Dette vedtaket opprettholder Riksantikvaren.

- Riksantikvaren støtter Byantikvarens dispensasjonen for vei og atkomst innenfor fredningsområdet, sier Geiran.

Det var allerede i 2011 at kunstneren Bjarne Melgaard kontaktet brødrene Olav og Fredrik Selvaag med ideen, ifølge arkitektkontoret Snøhetta. Snøhetta ble involvert kort tid etter. Selvaag-brødrene skal ha foreslått Kikkut, som har vært eid av Selvaag-familiens eie i flere tiår.

Byggeplanene har vakt mye oppmerksomhet fordi tomta ligger like ved kunstnerkolonien Ekely, som var Munchs kunstnerhjem og stedet der hans gamle atelier fortsatt står. Deler av tomta ble i 1997 fredet av Riksantikvaren, for å sikre Munchs minne for ettertida.

Planene om «Dødshuset» har møtt sterk motstand på flere fronter. Naboene har rast mot vedtaket.

De reagerer på at Melgaard skal bygge dødshuset akkurat ved Ekely, som er området hvor kunstneren Edvard Munch bodde og malte mye fra.

De mener området vil bli endret for alltid, og at man ødelegger arven etter Mucnh.

Oslo kommune avgjør

Nå er det opp til Oslo kommune å endelig avgjøre saken. For mens Riksantikvaren uttaler seg om kulturminneloven, avgjør kommunen i saker som dreier seg om plan- og bygningsloven.

Prosjektet ligger i et område som i dag er regulert til friluftsområde, og må i tilfelle omreguleres hvis huset skal bygges.

I tillegg må Oslo kommune fatte vedtak om eventuell byggetillatelse.

- Det er opp til Oslo kommune nå, sier Geiran.

I februar la troikaen bak husprosjektet, kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen, ut på en sjarmoffensiv for å vise publikum prosessen rundt det omstridte prosjektet.

- Dersom vi får de nødvendige byggetillatelsen, så er det likevel langt igjen. Det vil nok ta opp mot fem år før huset står ferdig, sa Bjarne Melgaard til Dagbladet den gangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!