Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Riksantikvaren skal ikke være arkitekt

Direktør Ellen de Vibe i Oslos plan- og bygningsetat mener riksantikvar Jørn Holme går langt ut over sin rolle etter flere medieutspill.

I MEDIENE: Plan- og bygningsdirektør i Oslo, Ellen de Vibe, synes riksantikvaren Jørn Holme får «side opp og side ned» i media, mens etatens egne innlegg blir «blankt avvist». Foto: Lars Eivind Bones
I MEDIENE: Plan- og bygningsdirektør i Oslo, Ellen de Vibe, synes riksantikvaren Jørn Holme får «side opp og side ned» i media, mens etatens egne innlegg blir «blankt avvist». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De siste dagene har riksantikvar Jørn Holme kommet med flere utspill  om Oslos byutvikling i mediene. Nå tar plan- og bygningsdirektøren til motmæle.

- Du liker ikke at Jørn Holme advarer mot stadig mer prangende signalbygg (Dagbladet), eller har tegnet ferdig et nytt tilbygg, slik at vikingskipene kan bli på Bygdøy  Hvorfor ikke?

- Riksantikvaren har sagt at han ikke skal være overarkitekt, samtidig er det stadig situasjoner der han nettopp uttaler seg som overarkitekt. Riksantikvaren har legitim rett til å gi føringer om hvilke hensyn som skal tas i forhold til det bevaringsverdige, men når han begynner å forme et nytt bygg, og kaller det en arkitektonisk visjon, beveger hans seg inn i en rolle han ikke skal ha.

- Han går ut over sitt mandat?

- Jeg tenker at det er grunnlag for å drøfte hva rollen til de antikvariske myndighetene skal være. De har en viktig rolle med å gjøre historiske verdier tydelige, men når Riksantikvaren sier at signalbygg er en motesak, synes jeg han er langt inne i arkitekturdebatten.

«Vi har så god råd at vi går i samme retning som i Dubai. Og Munch-museet er Oslos svar på det markante «seilet» i Dubai», blir nok stående som en klassiker fra Jørn Holme. Morsom sammenlikning?

- Å sammenlikne bygg som er dobbelt så høye i et område der hele bystrukturen er skapt med kunstige øyer, mener jeg er en useriøs sammenlikning.

- Men du synes det er flott med bygg som reiser seg majestetisk mot himmelen?

- Noen steder passer høyhus og noen steder er det bra med lav bebyggelse.

- Hvor høye bygg kan vi få i Oslo?

- Vi forholder oss til bystyrevedtaket om at det kun er i Bjørvika det skal bygges høyhus, altså fra 12 etasjer og oppover. Jeg mener at hovedregelen er å holde seg under det som i dag er Oslo Plaza og Postgirobygget.

- Du har også vært frustrert over debattene i Oslo som alltid startet på nytt. Er ikke det bare tegn på et velfungerende demokrati?

- Når debattanter noen måneder før Operaen skal åpne på nytt trekker fram de dårlige grunnforholdene, tenker jeg at man er for seint ute. Men i debatten om det nye Munch-museet Lambda er det helt kurant at Riksantikvaren har synspunkter, siden det er et nytt prosjekt.

- Dere byplanleggere får vel viljen deres likevel?

- Jeg opplever virkeligheten annerledes. Det er en lang og åpen prosess hvor mange aktører kommer inn. De politiske organene kan gjerne bestemme annerledes enn vi foreslår.

- Det hadde kanskje vært fristende «å binde Holme og folket til masta, når byplanprosessene er ferdige og vedtakene er fattet», slik urbanist Erling Fossen foreslår?

- Erling Fossen har mange slagferdige retoriske poenger. Riksantikvaren må ha anledning til å komme med sine innspill, men jeg hadde ønsket at vi kunne diskutere dette over et bord, ikke slenge skyts via mediene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!