Rikskonsertene glemte samene

TROMSØ (Dagbladet): Rikskonsertene overprøver Stortingets vedtak og fjerner all økonomisk støtte til Samisk musikkfestival, hvor også samenes Grand Prix inngår. - En kulturpolitisk skandale, som bare kan sammenliknes med å forby flaggheising på selveste 17. mai! tordner Alex Scherpf i Kautokeino.

Dagbladet har i flere oppslag referert rockemusikeres raseri mot Rikskonsertenes fordeling av 20 millioner statsmidler. Nå kommer det fram at også den eneste samiske søkeren er nullet ut.

Samisk musikkfestival arrangeres hver påske, og er samenes folkefest. Tilreisende fra hele Nordkalotten og turister fra hele Europa skaper sydlandsk stemning på vidda.

Høydepunktet for mange er Grand Prix-konkurransen. Men det avvikles også tradisjonell joikekonsert. I 1994 vedtok Stortinget å støtte arrangementet med 300000 kroner, som har vært en fast bevilgning seinere.

Rikskonsertene forsvarer nullingen med at søknadene er «vurdert separat, uavhengig av sjanger, etnisk tilhørighet eller geografisk beliggenhet».

«Kunstnerisk kvalitet ligger til grunn for avslaget,» framgår det av vedtaket i Rikskonsertene.
Alex Scherpf i interimsstyret for Kautokeino-festivalen spør hvordan Rikskonsertene kan vurdere kvaliteten i musikkbidrag som ingen ennå har hørt. Manglende statsstøtte kan føre til at festivalen avvikles etter 26 år, eller arrangeres som minikonsert.

Interimsstyret ber nå kulturminister Anne Enger Lahnstein sørge for at den samiske musikkfesten får statsstøtte.

- Intensjonen i Stortinget var at festivalen skulle motta støtte hvert år. En så viktig sak kan ikke overlates til Rikskonsertenes årlige skjønn.

- Norge har brukt tiår på å undertrykke joiken. Påskefestivalen er av uvurderlig betydning for å stimulere samisk musikkliv, understreker Scherpf.
Kulturministeren har i Stortingets spørretime svart at hun ikke ser noen grunn til å overprøve Rikskonsertenes musikkfaglige skjønn.