Riksrevisjonen feirer 200 år. Har aldri vært mer potent

Fra underslag til sosial dumping.

SELVESTE REVISJONEN:  Riksrevisjonen legger fram redegjørelse til Stortinget i 1996. Riksrevisor Bjarne Mørk-Eidem gestikulerer. Revisjonsråd Bjørg Selaas, ekspedisjonssjef John Henry Norvalls og ekspedisjonssjef Therese Johnsen. I sommer runder revisjonen 200 år. FOTO: NTB SCANPIX
SELVESTE REVISJONEN:  Riksrevisjonen legger fram redegjørelse til Stortinget i 1996. Riksrevisor Bjarne Mørk-Eidem gestikulerer. Revisjonsråd Bjørg Selaas, ekspedisjonssjef John Henry Norvalls og ekspedisjonssjef Therese Johnsen. I sommer runder revisjonen 200 år. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Like før jul 1817 ble det kjent at sjefen for den statlige norske Rigsbanken hadde gjort underslag. Direktøren var David Thrane, far til den seinere kjente arbeider- og husmannsaktivisten Marcus Thrane.

David Thraane led åpenbart av det vi i dag kaller spillegalskap. Han hadde brukt av den nystartede bankens kasse til mislykket spekulasjon i Frankrike. Han var kjent som en «dristig spekulant». Historien om Thranes store underslag gjengis i stor detalj av historikerne Harald Espeli og Yngve Nilsen i et nyskrevet historieverk om Riksrevisjonen, som markerer sitt 200-årsjubileum i sommer. Ironisk nok feirer også Rigsbankens etterfølger, Norges Bank, like mange år samtidig.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer