DEBATT

Riksrevisjonen setter ikke egne kriterier

Våre kontroller baseres på Stortingets vedtak og forutsetninger.

SVARER: Riksrevisor Per-Kristian Foss svarer Norsk teater- og orkesterforening. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SVARER: Riksrevisor Per-Kristian Foss svarer Norsk teater- og orkesterforening. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Målet med Riksrevisjonens kontroll var å vurdere om scenekunstselskapene drives kostnadseffektivt, og om de har god økonomistyring. Den viste at selskapene ikke hadde nødvendig styringsinformasjon for å kunne vurdere kostnadseffektivitet. Derfor analyserte vi selskapenes tilgjengelige aktivitets- og økonomirapportering.

Vi er enige med Thingstad i at effektiviseringstiltak ikke bør medføre økt administrasjon og mindre fleksibilitet for selskapene. Vår analyse viste at rapporteringen er omfattende og til dels overlappende, men lite konsistent når det gjelder aktivitetsindikatorer eller annen informasjon. Selv om selskapene bruker mye ressurser på å rapportere, får ikke departementet nødvendig styringsinformasjon for å kunne vurdere om de drives kostnadseffektivt.

Riksrevisjonen har derfor anbefalt at Kulturdepartementet reviderer og eventuelt reduserer rapporteringskrav for at rapporteringen kan bli mer målrettet og konsistent. Innføring av kortere rapportering medfører ikke bruk av flere administrative ressurser. Tvert imot kan de administrative ressursene da brukes mer målrettet og effektivt.

Riksrevisjonen har også anbefalt Kulturdepartementet å utfordre selskapene til å forbedre sin styringsinformasjon. Vi har aldri uttalt oss om hvordan selskapene skal gjøre det og legge til rette for kostnadseffektiv drift. Det må selskapene selv ta stilling til.

I innlegget 8. desember viser Thingstad til Riksrevisjonens egne kriterier. Riksrevisjonen setter ikke egne kriterier. Våre kontroller baseres på Stortingets vedtak og forutsetninger. I dette tilfelle er det statens prinsipper for god eierstyring og selskapsledelse, krav til statlig tilskuddsforvaltning og økonomireglementets krav om effektiv ressursutnyttelse. Disse kriteriene er nærmere beskrevet på sidene 234- 235 i vår rapport.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer