LEDER

Riktig at flypassasjerene tar klimaregning

Skal luftfarten være bærekraftig og tilgjengelig også i en verden som kutter klimagassutslipp, må krav om innblandingen av avansert biodrivstoff komme nå.

KAN BLI DYRERE: Å fly. Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix
KAN BLI DYRERE: Å fly. Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fra og med 1. januar neste år skal enten én prosent av drivstoffet være biodrivstoff som tilfredsstiller bærekraftskriteriene eller en halv prosent avansert biodrivstoff. Der varslet klima- og miljøminister Ola Elvestuen overfor NRK i går.

Svaret på hvilken modell får vi når regjeringen legger fram sitt statsbudsjett neste mandag.

Krav om innblanding av biodrivstoff er allerede i kraft for veitrafikken. I inneværende år er kravet ti prosent for biodrivstoff totalt, mens avansert biodrivstoff må utgjøre minst 1,75 prosent av drivstoffmiksen. At også luftfarten får et slikt krav, nå som teknologien er på plass, er på tide.

Det gjelder ikke minst fordi biodrivstoff spiller en så viktig rolle i å gjøre luftfarten mer bærekraftig. I motsetning for veitrafikken, så er bruk av biodrivstoff den eneste farbare veien mot lavere utslipp fra luftfarten på kort sikt. Selv om det skjer utvikling innen elfly, er en el-basert luftfart fortsatt i det blå.

Det avanserte biodrivstoffet skiller seg fra det kontroversielle konvensjonelle biodrivstoffet ved at det baserer seg på rester og avfall fra næringsmiddelindustri, landbruk eller skogbruk. Istedenfor at biodrivstoffet utvinnes for biodrivstoffets skyld, utnyttes restprodukter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer