DEBATT

Debatt: Kiropraktikk

Riktig behandling krever riktig diagnose

Vond rygg og nakke koster 400 millioner hver dag.

VOKSENDE PASIENTGRUPPE: Kiropraktorene kan frigjøre kapasitet hos fastlegene, samtidig som det legges til rette for rask og målrettet diagnostikk og riktig behandling av denne store og voksende pasientgruppen, skriver artikkelforfatterne.
 Foto: NTB Scanpix
VOKSENDE PASIENTGRUPPE: Kiropraktorene kan frigjøre kapasitet hos fastlegene, samtidig som det legges til rette for rask og målrettet diagnostikk og riktig behandling av denne store og voksende pasientgruppen, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager koster det norske samfunnet 185 milliarder kroner i året, ifølge Helsedirektoratet. Dette gjør muskel- og skjelettplager til vårt dyreste og mest omfattende helseproblem. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør rygg og nakke hele 80 prosent.

Jungelen av behandlingstilbud bremser verken kostnader, sykefravær eller uførepensjonering. Noe har gått galt.

Vi stiller derfor spørsmålet om dette delvis skyldes at pasientene rett og slett ikke finner fram i behandlingsjungelen? Er det best å gå til fastlegen? En kiropraktor eller en fysioterapeut? Eller kanskje er det psykologen som best kan hjelpe? Hva med alternativ behandling – er det verdt å besøke en naprapat, osteopat eller akupunktør?

Behandlingsalternativene er ulike og mange, men som i helsetjenesten for øvrig krever riktig behandling alltid en riktig diagnose. Ellers blir behandling fort prøving og feiling, som i verste fall er resultatløs og belastende for pasienten – og som koster tid og penger for samfunnet.

Diagnosen er alltid utgangspunktet for å vite hva som skal behandles, og kanskje vel så viktig, hva som ikke skal behandles. For å diagnostisere muskel- og skjelettplager, kreves gode kunnskaper i allmenn medisinsk diagnostikk og i tillegg dybdekunnskap om bevegelsesapparatet og nervesystemet. Kiropraktorer har med sin fem års universitetsutdanning og ett års turnustjeneste før autorisasjon denne kompetansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer