DEBATT

Debatt: Utdanning

Riktig diagnose, feil medisin fra NHO-sjefen

Framtidas problemløsere må kunne tenke tverrfaglig.

NHO-SJEFEN FÅR SVAR: - Vi deler NHO-sjef Kristin Skogen Lunds oppfatning om at vi trenger flere realister i framtidas arbeidsliv, men tiltakene må settes inn mye tidligere enn på universitetsnivå, skriver artikkelforfatterne.  Foto: NTB Scanpix
NHO-SJEFEN FÅR SVAR: - Vi deler NHO-sjef Kristin Skogen Lunds oppfatning om at vi trenger flere realister i framtidas arbeidsliv, men tiltakene må settes inn mye tidligere enn på universitetsnivå, skriver artikkelforfatterne.  Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I debatten etter Kristin Skogen Lunds utspill om realfag versus humaniora, er det et viktig poeng som blir oversett av alle: det er for sent å sette inn tiltak på universitetsnivå.

Diskusjonen om fordelingen av studieplasser mellom realfag og humaniora skal vi ikke blande oss inn i, og den er vel også langt på vei avsluttet. Poenget vi savner, er dette: det hjelper ikke hvor mange studieplasser som opprettes, de må fylles av studenter også.

Elever som kommer ut av videregående har allerede bak seg tre år med programfag. De er unge voksne, med verdier og interesser som i stor grad vil følge dem resten av livet. Det er dette som er grunnlaget for studievalget deres. Det ikke er mangel på interesse for naturfag blant unge som er hovedproblemet.

For at de skal se dette som en mulig karrierevei for seg selv, må de oppleve at naturfaget er håndterbart og forståelig. Motivasjon for videre naturfaglig utdanning krever at elevene opplever både interesse og mestringsfølelse. De vi ønsker å rekruttere i framtida, må vi altså motivere allerede på barnetrinnet. Og hva gjør Norge der? Forsvinnende lite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer