DEBATT

Debatt: Nav

Riktige Nav-endringer

Arbeidsavklaringspenger var i ferd med å bli en permanent ordning for mange.

STØTTER ORDNINGEN: - Det er viktig at de sosiale ordningene vi har treffer de gruppene de er ment å treffe, skriver Heidi Nordby Lunde (H) i dette innlegget til støtte for endringene i ordningen for arbeidsavklaringspenger. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
STØTTER ORDNINGEN: - Det er viktig at de sosiale ordningene vi har treffer de gruppene de er ment å treffe, skriver Heidi Nordby Lunde (H) i dette innlegget til støtte for endringene i ordningen for arbeidsavklaringspenger. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter endringene i ordningen for arbeidsavklaringspenger har det kommet flere personlige historier om hvordan endringene slår inn i deres liv. Nylig etterlyste en Nav-bruker mer nestekjærlighet i et innlegg i Dagbladet.

Selv om det er lett å ha sympati med dem som deler sin historie, så betyr ikke det nødvendigvis at endringene er feil. Bakgrunnen for endringene var at evalueringer viste at ordningen ikke virket etter hensikten.

I stedet for å være en midlertidig inntektssikring for mennesker som har vært sykemeldt og skal tilbake i jobb, ble det innvilget så mange utvidelser at arbeidsavklaringspenger var i ferd med å bli en permanent ordning for mange. I tillegg var den i ferd med å bli en stønad for mange som ikke hadde opparbeidet seg rettigheter til for eksempel dagpenger og sykepenger gjennom å ha vært i jobb, og som derfor egentlig bare hadde rett på sosialhjelp i utgangspunktet. Dette var ikke Stortingets ønske da arbeidsavklaringspenger erstattet rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbegrenset uførestønad i 2010. Målgruppene for ordningen skulle være de samme, og tettere og raskere oppfølging skulle hjelpe flere raskere tilbake til arbeidslivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer