Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK om stemmetrøbbelet i MGP:

- Rimelig garantert sikre

NRK mener emojier er årsaken til MGP-stemmetrøbbelet.

FORKLARER: Mandag 17. februar møtte underholdningsredaktør og avdelingsleder for utviklingsavdelingen i NRK, Charlo Halvorsen og Inge Thorud, pressen for å fortelle om siste utviklingen i det som ble en stemmeskandale under Norges MGP-finale. Video: Celina Morken / Reporter: Brage Lie Jor Vis mer

Forhåndsfavoritten Ulrikke Brandstorp (24) sto igjen som vinner med sin popballade «Attention» etter lørdagens finale i Melodi Grand Prix. Det er imidlertid ikke 24-åringen som har fått mest oppmerksomhet i ettertid.

Da publikum lørdag kveld skulle stemme fram sine fire favoritter blant de ti deltakerne, brøt systemet sammen. Dette førte til at NRK måtte ty til plan B, nemlig en folkejury på 30 personer hadde på forhånd plukket ut sine fire favoritter, basert på studioinnspillingene av artistenes sanger.

- Vi er rimelig garantert sikre på at det var de fire riktige som gikk videre til sølvfinalen, sier NRK underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK på Dagsnytt 18 på samme kanal.

BLID: MGP-artist Rein Alexander forteller om sitt synspunkt på MGP-skandalen. Video: Celina Morken / Reporter: Brage Lie Jor Vis mer

- Ikke tilfredsstillende

Han understreker at juryen er et representativt utvalg, og at juryen har fulgt alle fem delfinalene. Der har de stemt likt med det som har vært nettstemmene alle de fem lørdagene i forkant av finalen.

- Det er mye usikkerhet knyttet til slike ting, men vi er i hvert fall sikre på at vinneren hadde vært en av de fire. Men dette er en krise-backup-løsning, og vi ønsket jo egentlig at hundretusener skulle stemme. Vi skal ikke legge skjul på at dette er noen løsning vi synes er tilfredsstillende på noen måte, men det var nå det som skjedde, sier Halvorsen.

- Vi er sikre på hvem som vant og å lage noe mer støy rundt dette er det ikke behov for, sier Halvorsen til pressen mandag kveld.

MGP: Stig Karlsen, sjef for MGP, bekrefter i dag at folkejuryen ikke baserte sin vurdering på finalen men på studioopptak. Video: Marie Røssland Vis mer

Emoji-trøbbel

Avdelingsleder i NRK teknologiavdeling, Inge Thorud, sier til kanalen at det var emojier som førte til problemene.

- Det var et stort engasjement tidlig i programmet med mange emojier. Det er der det starter, og så skaper det en kjedereaksjon som vi jobber med å undersøker årsaken til, forteller han.

Reaksjonene etter lørdagens stemme-fiasko har heller ikke latt vente på seg fra artistene. En av årets finalister, Rein Alexander, var selv til stede på Dagsnytt 18 mandag, for å høre NRKs forklaring.

- Storm i et champagneglass

Han sier man nå må slutte å kalle MGP for en låtskriverkonkurranse, og reagerer på at juryen ikke hadde sett, men bare hørt, framførelsen.

- Det er ikke radio dette. Showet og prestasjonen på scenen er alle opptatt av. Jeg synes heller at disse 30 personene burde komme på generalprøven og fylle ut skjemaene sine. Da hadde de fått med seg hele Grand Prix-pakken.

Også Tone Damli har reagert kraftig på lørdagens utfall, og har sagt at hun er forbannet. Hennes manager har også uttalt at det kan bli aktuelt å sende et pengekrav til NRK.

- Ja, dette er jo trist for alle. Vi elsker jo demokratiet her hjemme og synes ikke at 30 personer er nok, men i andre land har de en fyr med stygt slips som sier hvem som skal representere landet. Vi hadde 30, men det burde vært en halv million, sier Rein Alexander.

Han mener imidlertid at man nå må legge MGP-kaoset bak seg.

- Det er synd at folk ikke fikk stemme, men nå må vi bare slappe av. Dette er storm i et champagneglass.

STEMMEKAOS: For stort trykk har ført til at det ikk går an å stemme under Melodi Grand Prix. Video: NRK Vis mer

Seinere i finalesendingen kunngjorde programlederne at de tekniske problemene var fikset og at publikum kunne stemme på de fire som sto igjen.

I sosiale medier er det likevel mange fortvilte fans som hevder at de ikke fikk stemt, selv etter at problemene skal ha vært løst.

Kringkastingsrådet har også mottatt 750 klager etter stemmefadesen.

Hele Norges coronakart