NAKENBADER: Dette bildet av en naken Fabian Stang er blitt mye omtalt de siste åra. Nå forteller han om bakgrunnen til rumpestuntet i ei ny bok. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
NAKENBADER: Dette bildet av en naken Fabian Stang er blitt mye omtalt de siste åra. Nå forteller han om bakgrunnen til rumpestuntet i ei ny bok. Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

Rimi-Hagen misfornøyd med Stangs rumpestunt

Stjal oppmerksomheten fra 50-årsdagen hans.

(Dagbladet): Ei ny portettbok om Oslos populære ordfører, Fabian Stang, lanseres denne uka. Det er journalist Heidi Pettersen som har intervjuet Stang selv og en rekke mennesker rundt ham, og som nå bretter ut livet hans mellom to permer.

I boka kalt «Fabian - I medgang og motgang» forteller han blant annet sannheten om det famøse rumpebildet - da han i 2006 ble foreviget mens han nakenbadet i 50-årsdagen til Rimi-milliardær Stein Erik Hagen.

Snek i nettoen Det ble ikke tatt særlig godt i mot av Rimi-Hagen selv og hans kone Mille-Marie Treschow, ifølge boka.

- Mille-Marie og Stein Erik var ikke fornøyde, forståelig nok. Jeg kuppet jo ufrivillig hele pressedekningen. Søkelyset ble endret litt, kan man si. Dagen etter var vi på lunsj sammen. Jeg hadde ennå ikke sett bildet, så jeg kom til lunsjen og ante fred og ingen fare. Men jeg forstår at de ble litt misfornøyde, altså, forteller Fabian Stang i portrettet.

Bakgrunnen for at den nåværende Oslo-ordføreren valgte å kaste seg i vannet i nettoen, var at han skulle svømme ut og ta ned et flagg i båten som han hadde ankret opp i utenfor bursdagsfesten.

Det heter seg slik i flaggreglementet for båt at man ikke kan ha flagget oppe etter klokka 21 på kvelden.

Klokka begynte å nærme seg det kritiske tidspunktet og flagget på båten vaiet ennå i vinden. Stang ville ta det ned før bursdagsgjestene skulle sette seg ved middagsbordet.

- Jeg snek meg bort, la på svøm og tok ned flagget, Det gikk fint helt til jeg var på vei inn igjen. Da var det noen lange telelinser som hadde fått med seg min nakne bakdel på vei opp av vannet.

- Vellykkethetens tyranni Boka blir også viet den tunge depresjonen han måttet slite med og skjule i mange år.

Stang forteller i boka at han hadde det for bra ei stund, at han ble revet med i en vellykkethets karusell hvor alt handlet om fine biler, fine vaner, fine selskaper og fin champagne.

- Jeg levde i en slags vellykkethetens tyranni. Til slutt raknet det. Det var den klassiske historien, Du går til legen og tar alle slags prøver av kroppen fordi du kjenner at det er noe galt et sted. Du har vondt i magen, du er kanskje kval og svimmel, men de finner ingenting. Så drar det seg til, og så ender det med et sammenbrudd og en depresjonsdiagnose, forteller han i boka.

Innlagt Stang jobbet som advokat på den tiden. Til slutt hadde han ingen krefter igjen og han klarte ikke å holde fasaden lenger. Han ble lagt inn på psykiatrisk sykehus.

- Det var jo mange som mente de visste mye om meg, og jeg ville ikke at det skulle begynne å gå rykter. Jeg innså at det ville være tull å holde det hemmelig. Det er noe jeg er glad for i ettertid. Hvis jeg skulle vært så syk som jeg var, og i tillegg spilt skuespill, da hadde det gått virkelig galt, sier Stang i «Fabian - i medgang og motgang».

MISFORNØYD BURSDAGSBARN: Stein Erik Hagen var ikke spesielt fornøyd med at rumpa til Fabian Stang kuppet 50-årsdagen hans. Foto Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
MISFORNØYD BURSDAGSBARN: Stein Erik Hagen var ikke spesielt fornøyd med at rumpa til Fabian Stang kuppet 50-årsdagen hans. Foto Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer