Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ring av selvtillit

LONDON (Dagbladet): Elijah Wood (20) er stjerna som bærer hovedrollen som Frodo Baggins gjennom hele filmtrilogien av «Ringenes herre». Dagbladet møtte skuespilleren fra Los Angeles før kveldens verdenspremiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en ring av selvtillit spaserer Wood inn på rom 111 på fasjonable Dorchester hotell. Som hobbiten Frodo er det hans skjebne å bære ondskapens ring gjennom de tre filmene. Den første, «Ringenes herre: Ringens brorskap», har verdenspremiere i London i kveld. Da er det duket for storfest med hobbiter, alver, trollmenn og uvanlige mennesker.

- Se, her er tatoveringen min. Den forestiller tallet ni skrevet på alvespråket. Alle vi ni i brorskapet fikk en slik tatovert på kroppen, forteller Elijah til Dagbladet.

Unggutten drar jeansen ned over hofta og viser fram et varig merke etter de 16 månedene han tilbrakte på New Zealand under filmatiseringen av J.R.R.Tolkiens klassikertrilogi, «Ringenes herre».

Lang erfaring

Tross sin unge alder har Elijah lang erfaring i skuespilleryrket. Gutten med de svære, blå øynene debuterte allerede som åtteåring. Filmer som «Flipper», «Deep Impact» og «The War», der han spilte mot Kevin Costner, står på rullebladet. Rollen som Frodo fikk han da regissør Peter Jackson så videoen Elijah hadde sendt inn.

- Egentlig trodde jeg Frodo skulle være engelsk, men etter tre uker her i London hadde jeg møtt rundt 200 potensielle Frodoer uten å finne den jeg lette etter. Da jeg så Elijahs video, visste jeg med én gang at han var Frodo, forteller Peter Jackson til Dagbladet.

Jackson reiste til Los Angeles for å snakke med Wood. Men det var bare en formalitet ifølge newzealenderen, som ikke hadde sett noen av Elijahs filmer.

- Elijah så fantastisk ut, akkurat slik Frodo skulle være. Han er den karakteren publikum drar ut på denne reisen med. Frodo kanaliserer filmen, vi er glade når han er glad og redde når han er det. Elijah har den vidunderlige evnen at du kan vise et nærbilde av ansiktet hans, og du vet med én gang hva han tenker. Det er et svært sjeldent talent, sier Jackson.

Ringen i gave

20-åringen sier dette om reaksjonen hjemme hos familien Wood da han fikk beskjed om at rollen var hans:

- Søsteren min uttrykte det best. Hun løp skrikende gjennom huset!

Da Elijah reiste fra New Zealand etter maratonjobben, fikk han en svært spesiell gave av regissør Jackson. Han fikk ondskapens ring, som hobbiten Frodo får av sin onkel Bilbo Baggins.

- Jeg hastet av gårde da jeg skulle reise fra New Zealand, men jeg rakk innom Peter for å si adjø. Da fikk jeg en liten boks, og inne i den lå en liten pung med ringen hengende i et kjede. Jeg tør aldri å bruke den. Tenk om jeg mister ringen, sier Elijah.

Han legger ikke skjul på at det var tøft å være 16 måneder hjemmefra. Det var arbeid fra seint til tidlig. Elijah hadde ikke mer enn halvannen uke fri i løpet av det nesten halvannet året han spilte inn de tre filmene. De to oppfølgerne kommer i 2002 og 2003.

- Hvis vi kunne sove til halv seks om morgenen, var det fantastisk. Da jeg kom hjem til Los Angeles etter endt jobbing var jeg dødstrøtt. Men jeg har spilt inn en film etter «Ringenes herre». Det var bra for meg å komme ut av Frodo-skikkelsen og inn i vanlige sko og klær igjen, forteller skuespilleren.

Brorskap

Om filmingen i New Zealand sier han likevel:

- Vi hadde det fantastisk moro. Opplevelsen kan beskrives med mange forskjellige følelser. Det var slitsomt, magisk og vanskelig. En utrolig livserfaring, forteller gutten verden nå blir kjent med som Frodo.

- Det fellesskapet publikum ser utvikle seg på lerretet, ble også formet i virkeligheten. Vi skapte et brorskap gjennom dette prosjektet. Det var en svært spesiell reise, forteller Elijah.

Han savner ikke Frodo, men skal tilbake og ta hva han kaller en ny dans med hobbiten på New Zealand. Litt finpussing gjenstår på film nummer to og tre i den episke trilogien.

Hele Norges coronakart