Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ring meg, jeg har penger til deg»

Stortingspolitikerne elsker oppmerksomhet for pengegaver til kulturen. De tviholder på «hurrasaker» som egentlig skal overføres til Kulturrådet.

NY KULTUR: Anniken Huitfeldt vil flytte makt fra stortingspolitikere til Kulturrådet. Foto: Lars Eivind Bones
NY KULTUR: Anniken Huitfeldt vil flytte makt fra stortingspolitikere til Kulturrådet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av de viktigste grepene fra kulturminister Anniken Huitfeldt i neste års statsbudsjett, er at Kulturrådet skal overta mer av ansvaret for pengefordelingen. Altså en overføring av myndighet fra stortingspolitikerne, til Kulturrådets folk.

Argumentet er å få kunstfaglige vurderinger bak bevilgningene, og armlengdes avstand til politikerne.

Men politikerne vil ikke gi fra seg muligheten til å profilere seg.

Skryt i lokalavisene
Forrige uke ble det klart at Stortinget selv fordelte fire millioner kroner til fem ulike kor. Det er i strid med kulturministerens prinsipp, men innenfor lovverket slik det er utformet i dag.

Det resulterte straks i gledesstrålende reportasjer i lokalavisene, der politikerne i hvert distrikt fikk raust med skryt for å ha sørget for den samme pengebevilgningen.

I Nordlys 30. november uttaler en «beveget dirigent Ragnar Rasmussen» i Vokal Nord at «det  Tove Karoline Knudsen (stortingspolitiker (Ap) fra Troms, red. anm) har gjort for kulturlivet i nord vanskelig kan overvurderes».

I Bergensavisen 2. desember i en artikkel om pengestøtte til Kor Vest, blir SVs bergenspolitiker Gina Barstand omtalt som «en av arkitektene bak denne støtten».

Og i Adresseavisen får kulturkomitéleder i Stortinget, og trønder, Gunn Karin Gjul, æren for støtten til koret Trondheim Voices.

Gave på tekstmelding
Den samme mekanismen er tydelig i en artikkel i Nordlys da Riddu Riddu-festivalen 3. desember fikk en ektraordinær støtte på 200 000 kroner.

Slik beskriver avisa hvordan festivalsjef Ragnhild Dalheim Eriksen fikk nyheten: «Gaven kom i går i form av en tekstmelding fra stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten (Ap, fra Troms, red anm). «Ring meg, jeg har penger til deg».»

Forbundsstyremedlem Pål Rullestad i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) stusser over at politikerne selv valgte ut hvilke kor som skulle få støtte.

- Stortingspolitikerne ser hvordan prinsippet om armlengdes avstand fungerer, og da arbeider de mot det ved første korsvei. Det er ikke særlig høyverdig, sier Rullestad.

Lokaliseringsdebatt
Han mener det er flott at de fem korene får støtte, men sier han hadde håpet at Kulturrådet så på denne saken slik at man kunne få en støtteordning som dannet grunnlaget for profesjonelle kor i Norge,

- Det er begrenset hvor godt faglig skjønn kulturkomiteen kan utvise, mens Kulturrådet er satt sammen av folk med kunstfaglig kompetanse, sier Rullestad og legger til:

- Du kan ikke ha noen kulturdebatt i Norge uten at lokaliseringsdebatten ligger rett under vannskorpa. Politikerne vil ha et kor i sitt nærområde, det er for så vidt forståelig.

Gunn Karin Gjul sier at stortingspolitikerne fortsatt skal ha mulighet til å initiere egne tiltak, selv om Kulturrådet skal overta mer av ansvaret for pengefordelingen.

- Det er en hårfin ballansegang, men kulturministeren har vært tydelig på dette, sier Gjul.

«Julekort-bevilgninger»
Kulturforsker og professor Anne-Britt Gran ved handelshøgskolen BI mener det vil være mer kulturpolitisk rettferdig at Kulturrådet får ansvaret for overførte poster fra Kulturdepartementet.

- Da må alle under samme kunstneriske vurdering, sier Gran.

Men legger til at det er en fare for at stortingspolitikerne blir mindre interessert i kulturpolitikk - nå som de får færre sjanser til å dele ut det hun kaller «julekort-bevilgninger» til lokale kulturfolk.

- Det er små midler, men veldig synlig når man får sole seg i glansen av å dele ut penger til vokalgrupper og lokale teatergrupper. Og når de ikke får den sjansen, blir de muligens mindre interessert, sier Gran.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!