KOMMENTARER

Ring meg!

Dypdeintervju med kommentarfeltskribenter à la VGTV er en god idé, men da bør man kanskje vurdere å snakke med dem i kommentarfeltene også.

LA DEM DRUKNE? Tusenvis av migranter og flyktninger risikerer livet ved å ta sjøveien til Europa fra Nord-Afrika. Foto: Foto: Darrin Zammit / Reuters / NTB scanpix
LA DEM DRUKNE? Tusenvis av migranter og flyktninger risikerer livet ved å ta sjøveien til Europa fra Nord-Afrika. Foto: Foto: Darrin Zammit / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

La oss kalle det den nye offentligheten: kommentarfeltene, sosiale medier og til nød e-post direkte til skribenter. Et lavterskeltilbud der alle som ønsker det kan si sin mening. Dette er fortsatt såpass nytt at det hersker ganske stor forvirring rundt hvordan vi skal forholde oss til det.

De som har tro på menneskene ser nye stemmer som når ut til flere, et større mangfold av bidrag til den offentlige debatten, berikelse av demokratiet etc. Men de kan jo heller ikke unngå å se det samme som de mer svartsynte: kommentarfelt fulle av hatprat, sjikane, orddelingsfeil - og bidragsytere som er redde for at badevannet ved ferieleiligheten ved Middelhavet vil bli forurenset av likene fra forliste flyktningfarkoster.

Skal vi stenge hele greia? Hjelper det å be om fullt navn? Eller som VGTV forsøkte før helga: ringe dem opp og spørre kommentarfeltskribentene hvorfor de synes det er en løsning å la flyktningene drukne?

Det første vi bør innse er at kommentarfelt og ytringer på nett ikke er én ting. Rent teknisk sett består det av mange ulike arenaer, og hvordan de utvikler seg avhenger av rammere rundt. Hva tillater man? Hvis det er et kommentarfelt hos en stor mediebedrift - hvordan deltar redaksjonen selv? Å lage et kommentarfelt hvor du selv ikke deltar er omtrent som å invitere til fest hjemme, for så å forlate huset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.