LA DEM DRUKNE? Tusenvis av migranter og flyktninger risikerer livet ved å ta sjøveien til Europa fra Nord-Afrika. Foto: Foto: Darrin Zammit / Reuters / NTB scanpix
LA DEM DRUKNE? Tusenvis av migranter og flyktninger risikerer livet ved å ta sjøveien til Europa fra Nord-Afrika. Foto: Foto: Darrin Zammit / Reuters / NTB scanpixVis mer

Ring meg!

Dypdeintervju med kommentarfeltskribenter à la VGTV er en god idé, men da bør man kanskje vurdere å snakke med dem i kommentarfeltene også.

Kommentar

La oss kalle det den nye offentligheten: kommentarfeltene, sosiale medier og til nød e-post direkte til skribenter. Et lavterskeltilbud der alle som ønsker det kan si sin mening. Dette er fortsatt såpass nytt at det hersker ganske stor forvirring rundt hvordan vi skal forholde oss til det.

De som har tro på menneskene ser nye stemmer som når ut til flere, et større mangfold av bidrag til den offentlige debatten, berikelse av demokratiet etc. Men de kan jo heller ikke unngå å se det samme som de mer svartsynte: kommentarfelt fulle av hatprat, sjikane, orddelingsfeil - og bidragsytere som er redde for at badevannet ved ferieleiligheten ved Middelhavet vil bli forurenset av likene fra forliste flyktningfarkoster.

Skal vi stenge hele greia? Hjelper det å be om fullt navn? Eller som VGTV forsøkte før helga: ringe dem opp og spørre kommentarfeltskribentene hvorfor de synes det er en løsning å la flyktningene drukne?

Det første vi bør innse er at kommentarfelt og ytringer på nett ikke er én ting. Rent teknisk sett består det av mange ulike arenaer, og hvordan de utvikler seg avhenger av rammere rundt. Hva tillater man? Hvis det er et kommentarfelt hos en stor mediebedrift - hvordan deltar redaksjonen selv? Å lage et kommentarfelt hvor du selv ikke deltar er omtrent som å invitere til fest hjemme, for så å forlate huset.

Dermed blir det litt underlig når VGTV ringer opp og konfronterer mennesker i et tv-program med ting de har skrevet i et kommentarfelt, hvor VG kanskje selv ikke har et godt nok system for å håndtere det som blir skrevet. Hvis de hadde et problem med kommentarene i kommentarfeltet, burde det kanskje også ha blitt tatt opp der inne? Ikke bare slettet i en stor sveipemanøver.

Når det er sagt var ikke VGTV-innslaget i seg selv problematisk. Det er interessant å høre hvordan folk tenker, resonnementene bak. De som blir oppringt har heller ikke noe særskilt krav på vern, bortsett fra vanlige presseetiske standarder som å gjøre premissene for intervjuet klart. Meninger som er skrevet på en offentlig plass som VG.no, må tåle å bli konfrontert.

Men VG burde kanskje ha vist interesse for dem før de bestemte seg for å lage et TV-program av det. Å ta folk på alvor er ikke bare å konfrontere dem når det føles passende, men også å vise interesse på litt mer daglig basis.

Her i Dagbladet modererer vi kommentarfeltene i sanntid, altså gir vi tilbakemeldinger og modererer mens diskusjonen løper. I tilfellet med båtflyktningene på Middelhavet gjorde vi det rett og slett klart for bidragsyterne våre at kommentarer med variasjoner over temaet «la dem drukne» ikke ville bli godtatt, men slettet og brukeren blokkert for videre debatt. Det er tross alt mulig å uttrykke seg kritisk uten å ønske noen død.

Debattkulturen på nett er så rik og mangfoldig at det blir meningsløst å forholde seg til det som en naturkraft. Det er håndterlig, og alle burde tenke mer på hvordan de kan løse det på en best mulig måte der hvor de selv sitter på ansvaret for beslutningene.