Ringelyder - musikernes nye gullgruve

I fjor fikk Tono rett over seks millioner kroner inn i kassa fra mobilbrukernes nedlasting av ringelyder på mobiltelefonen.

Musikerne og deres rettighetsorganisasjoner har ikke hatt noen særlig suksess med å kontrollere det stadig voksende Mp3-markedet på nettet. Men når mobilbrukerne laster ned musikksnutter som ringelyder har Tono (forvaltningsorganet for norske opphavsmenn eller rettsinnehavere til musikkverk) god kontroll.

Tono krever 10 prosent av det du betaler for å laste ned låta, eller minimum cirka 1 krone og 20 øre. Av dette tar de 15 prosent i kommisjon, mens resten går til rettighetshaverne av låta du laster ned.

- Vi har et ordnet kundeforhold. Dessuten gjør de fleste aktører seg kjent gjennom markedsføring, sier administrerende direktør Cato Strøm til Dagbladet.no.

Helt ny inntekt

I mobiltette Norge gir ringelyder en pen ny ekstrainntekt for Tono og musikere. I fjor tok Tono inn over seks millioner, det vil si over fem millioner til rettighetshaverne.

Tono tar inn rundt 200 millioner kroner i året, så ringelyder er på langt nær den største inntekten. Men:

- Dette er en helt ny inntekt. Den erstatter ikke noe marked, sier Strøm.

I Norden var Finland først ute med nedlasting av musikksnutter som ringelyder. Også i Sverige har dette tatt av. Tonos söta bror Stim fikk de siste 18 månedene inn 15-20 millioner kroner, skriver Expressen.

Plateselskapene på banen

Men andre tjener også penger på ringelyder. Staten får 24 prosent inn via momsen. Telenor tar 1 krone og 86 øre for distribusjonen av meldingen. Hvis en nedlasting koster 10 kroner betyr det at tilbyderen har igjen 4 kroner og 44 øre. Dette markedet vil plateselskapene kapre sjøl. Både EMI, Sony, Bertelsmanns BMG og Warner planlegger salg av ringelyder snart.

- Det er ikke spesielt vanskelig å sette opp et slikt system, dermed kan vi unngå alle disse mellomleddene som unødig sitter i kjeden i dag, sier administrerende direktør Rune Hagberg i Sony Music Norge til Digitoday.

Hos BMG vil ringelyder på mobiltelefonene bli en del at nettstrategien til selskapet. Hos Warner er de godt igang med ringetoner.

Her kan du laste ned ringelyder:

http://manual.dagbladet.no/hit40