STORSLAGENT: Den storslåtte naturen i «Ringenes Herre»-filmene gjorde New Zealand til en turistmagnet. Nå vil produsenten spille inn vikingfim i Norge - men de manglende støtteordningene i Norge gjør det vanskelig.  Foto: Filmweb
STORSLAGENT: Den storslåtte naturen i «Ringenes Herre»-filmene gjorde New Zealand til en turistmagnet. Nå vil produsenten spille inn vikingfim i Norge - men de manglende støtteordningene i Norge gjør det vanskelig. Foto: FilmwebVis mer

Ringenes Herre-skaper ville lage norsk vikingfilm

Gir opp på grunn av manglende støtteordninger.

Produsent Barrie Osbourne, som blant annet står bak «Ringenes Herre»-trilogien og «The Matrix», jobber med en stor vikingfilm.

Men manglende støtteordninger kan føre til at filmen ikke spilles inn i Norge.

- Filmen skal spinne rundt historien til den norske kongen Harald Hardråde, forteller Osbourne selv til Dagbladet i et eksklusivt intervju.

Og produsenten mener selv at historien om den norske kongen er så god at det kunne ha vært aktuelt å lage to filmer — eller til og med en trilogi, slik han gjorde med Ringenes Herre.

- Dette er en film med stort budsjett. Og jeg ville i utgangspunktet svært gjerne filme den i Norge. Problemet er at dere mangler incentivordninger, sier produsenten.

Etter det Dagbladet erfarer, skal budsjettet ligge på rundt halv milliard norske kroner.

Må gi mening økonomisk
Dagbladet har den siste uken satt søkelyset på de manglende incentivordningene i norsk filmbransje. De fleste land vi sammenligner oss med, har i dag slike ordninger — men ikke Norge.

Incentivordningen innebærer at myndighetene refunderer en viss andel (ofte mellom 20 og 25 prosent) av det produksjonsteamet har brukt i landet etter at innspillingen er ferdig. Dette regnes som en næringspolitisk investering for å tiltrekke seg internasjonal filmbransje.

Dagbladet har den siste uken skrevet at Norge på grunn av manglende ordninger har gått glipp av innspillingen av filmer som «James Bond: Die Another Day», «Lara Croft: Tomb Raider» og «Sherlock Holmes: A Game of Shadows».

Slike innspillinger betyr normalt store inntekter — ikke minst i form av turister.

- Er det mulig å lage filmen om Harald Hardråde i Norge, selv uten incentivordninger?

- Jeg beklager. Men jeg tror det vil bli vanskelig. Valg av filmsted må gi mening, rent økonomisk. Det gjør ikke Norge i dag — selv om jeg har et stort ønske om å lage denne filmen i Norge, sier produsent Barrie Osbourne.

Egen minister
Han er vant med at myndighetene i landene han velger å filme i, triller ut den røde løperen.

KUNNE OGSÅ VÆRT I NORGE: Også skaperne bak History Channels storslåtte serie «Vikings» ønsket opprinnelig å filme i Norge - men droppet det. Foto: Jonathan Hession / History Channel.
KUNNE OGSÅ VÆRT I NORGE: Også skaperne bak History Channels storslåtte serie «Vikings» ønsket opprinnelig å filme i Norge - men droppet det. Foto: Jonathan Hession / History Channel. Vis mer

Da han og regissør Peter Jackson var i startgropa på «Ringenes Herre», utnevnte regjeringen på New Zealand en egen «Ringenes Herre-minister» som sørger for at landet tilbød så gode støtteordninger som mulig, tilrettela for filmteamet — og etterpå maksimerte effekten av de tre filmene i forhold til turistnæringen.

Til gjengjeld var innspillingen en periode den største arbeidsgiveren på New Zealand, med jobb til 23 000 mennesker.

Turismen økte med 80 prosent i løpet av en femåringsperiode. Og mange fulgte i hobbitenes fotspor: I dag er filmindustrien den tredje viktigste næringen på New Zealand, etter jordbruk og turisme.

Flere kilder har den siste uken uttalt i Dagbladet at incentiver er en nødvendighet for å tiltrekke seg store filmer.

- Et eksempel er jo «Great Gatsby», sier Osbourne selv. Han nyinnspilling av den klassiske historien har Leonardo DiCaprio i hovedrollen, og skal åpne filmfestivalen i Cannes i mai.

- Den er jo skrevet for New York, men likevel har vi filmet den i Australia. Vi kunne ikke ha laget den uten incentivordningen. Det er knapt mulig å lage store filmer uten slike ordninger i dag, sier han.

- Veldig synd
Dagbladet skrev denne uken at kulturminister Hadia Tajik i den kommende kulturnæringsplanen setter av 300 000 kroner for å utrede effekten av incentivordninger. En slik ordning, hvis den etter hvert innføres i Norge, kan likevel komme for sent for storfilmen til Barrie Osbourne.

Leder av Norsk Filmkommisjon Truls Kontny håper Osbourne finner en mulighet til å spille inn filmen om Harald Hardråde i Norge.

- En storfilm som dette ville bli lagt merke til internasjonalt, og ville ha åpnet dørene for andre store norske filmer. Hvis det ikke blir noe av, er det veldig synd. Vi vil gjøre det vi kan for å legge forholdene til rette, sier han.

SUKSESSRIK PRODUSENT: Barrie Osbourne vil lage film i Norge. Her er han sammen med regissør Peter Jackson (t.v.) etter at de fikk Oscar for beste film for «Ringenes Herre: Atter en konge». Filmen fikk til sammen elleve Oscar. Foto: Robert Galbraith / Reuters.
SUKSESSRIK PRODUSENT: Barrie Osbourne vil lage film i Norge. Her er han sammen med regissør Peter Jackson (t.v.) etter at de fikk Oscar for beste film for «Ringenes Herre: Atter en konge». Filmen fikk til sammen elleve Oscar. Foto: Robert Galbraith / Reuters. Vis mer