Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ringenes Herre» splitter familien

Sønn og sønnesønn av J.R.R. Tolkien er ikke på talefot. Og det er nettopp filminnspillingen av «Ringenes Herre» som har sørget for det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen som kommer til Norge 19. desember, har delt Tolkien-familien i to. Christopher Tolkien, sønn av den avdøde suksessforfatteren, har kuttet alle båndene til sin elste sønn, Simon.

77-åringe Christopher har nektet å sammarbeide med filmprosjektet helt fra starten, og er fortsatt en motstander av filmatiseringen. Simon forteller til The Independent at han ble sparket fra styret som ble opprettet for å ivareta bestefarens interesser etter at han gikk ut og sa at filmatiseringen var en god idé.

Ingen kontakt

- Faren min snakker hverken med meg eller min 11 år gamle sønn. Den eneste måten han kommuniserer på er å skrive brev. Hvis jeg ringer, legger han bare på, sier Simon Tolkien.

Han forteller at han har store problemer med å akseptere at han er sparket fra familiestyret som ivaretar bestefarens interesser.

J.R.R. Tolkien solgte filmrettighetene til triliogien for £10,000 i 1968. Han skal ha gjort dette for å betale utestående skatteregninger. Ifølge The Independent har dette vært et konstant irritasjonsmoment for Christopher Tolkien.

Christopher mislikte tegneserieversjonen av «Ringenes Herre» av 1978, og har siden vært en motstander av ethvert forslag på filmatisering.

- Ville lukket øynene

Michael White har skrevet en biografi om J.R.R. Tolkien som kommer ut i England denne uka. Han sier at Tolkien ville hatet filmen om han hadde vært i live.

- Jeg tror han ville lukket øynene. Han hadde ingen sans for Hollywood, sier White til nyhetsbyrået Reuters.

White tror likevel ikke mange Tolkien-fans vil høre på ham. Han tror at «Ringenes Herre» kommer til å slå alle rekorder, Harry Potter-filmen inkludert.

FAMILIEKRANGEL: «Ringenes Herre» er populær allerede før den har hatt premiere på kino. I familien Tolkien er den imidlertid ikke like populær hos alle.Foto: AP
Hele Norges coronakart