DEBATT

Debatt: Beredskap i nord

Ringer du 113, skal du få hjelp

Det knaker i grunnmuren i fellesskapets helsevesen.

TRYGGHET: Det som virkelig står på spill, er folks trygghet. Måned etter måned renner bekymringsmeldingene inn fra helsepersonell på vakt som ikke vet om det finnes fly å tilkalle – særlig lengst mot nord, skriver kronikkforfatteren. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
TRYGGHET: Det som virkelig står på spill, er folks trygghet. Måned etter måned renner bekymringsmeldingene inn fra helsepersonell på vakt som ikke vet om det finnes fly å tilkalle – særlig lengst mot nord, skriver kronikkforfatteren. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg er i Berlevåg. Ute er det stiv kuling og snøfokk i lufta. Foran meg sitter en gravid kvinne og forteller om utrygghet. To uker før termin skal hun flytte til Kirkenes for å være nærmere sykehuset når fødselen setter i gang. Men hva om noe skjer før den tid? Kommer det et fly om hun ringer 113?

I Oslo et halvt år tidligere var svigerdatteren min gravid. Hun hadde fem minutter til Rikshospitalet. Ti til Ullevål. Femten til Aker og like mye til Diakonhjemmet. Ambulansen var noen minutter unna, om hun skulle trenge det.

Ingen i Finnmark forventer å ha fire sykehus i nærheten. Kvinnen jeg møtte, klagde ikke på at hun måtte flytte hjemmefra to uker før fødselen. Men hun hadde mistet noe alle i landet vårt skal ha: trygghet for at hjelpen kommer når man virkelig trenger den.

Siden ny operatør overtok i juli, er det registrert 286 hendelser i ambulanseflytjenesten, der oppdrag har blitt forsinket eller har måttet bli løst på annen måte enn med ambulansefly. Budskapet fra fagfolkene som er avhengige av å vite at det finnes et fly å tilkalle, er alvorlig. De forteller om operasjoner som må utsettes. Om usikkerhet som påvirker folks liv. Om frykt for at det når som helst kan gå helt galt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer