<strong>BUDKRIG:</strong> Eiendomsspar, hvor Christian Ringnes er administrerende direktør, er blant dem som har lagt inn bud på det gamle hovedbiblioteket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BUDKRIG: Eiendomsspar, hvor Christian Ringnes er administrerende direktør, er blant dem som har lagt inn bud på det gamle hovedbiblioteket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Ringnes byr på Deichman

Bekrefter bud på gamle hovedbiblioteket.

Publisert
Sist oppdatert

Torsdag forrige uke skrev NRK at selskapet Eiendomsspar, hvor Christian Ringnes er administrerende direktør, er blant dem som hadde meldt sin interesse for bygningen som tidligere huset Deichmans hovedbiblioteket på Hammersborg i Oslo.

- Ja, vi vurderer jo sterkt det. Vi arbeider med et konsept som skal ivareta de ønsker som selger og byantikvar har, sa viseadministrerende direktør Sigurd Stray til NRK.

Åpent for publikum

Mandag bekrefter Stray at eiendomsfirmaet har lagt inn bud. De har utviklet et eget konsept for bygningen, sier han.

- Vi har laget et dokument om dette, men vi ønsker ikke å gå offentlig ut med det før en budprosess er avgjort, sier Stray til Dagbladet.

Han bekrefter imidlertid at planene innebærer en bygning som er helt eller delvis åpen for publikum.

Dette er i henhold til salgsvilkårene, som framkommer i prospektet utviklet av meklerfirmaet Colliers International, som håndterer salget på vegne av kommunen. Der kan man blant annet lese:

«Oslos befolkning og byens besøkende skal ha rett til tilgang til deler av bygget. (...) Tilgangen skal være evigvarende, og gis innen ferdigstillelsesfristen.»

Konsertlokaler, kontorer og kafé er blant det som inngår i eiendomsfirmaets planer, ifølge Stray.

- Dette kommer til å bli et flott produkt, med blant annet disse elementene, og så tenker jeg vi får spesifisere litt nærmere hvis vi når opp, sier han.

Ifølge Aftenposten er Møller Eiendom og Obos blant Ringnes' konkurrenter.

Lang prosess

Kommunikasjonssjef Lena Nesset i Eiendoms- og byfornyelsesetaten sier mandag at det vil ta tid før en ny eier er på plass.

- Prosessen er slik at vi nå får inn bud innen budfristen. Så skal budene gjennomgås, og det blir foretatt en ordinær budrunde etter det, sier hun til Dagbladet.

Det er stilt flere vilkår for salget. Så sant vilkårene er oppfylt, selges det til høystbydende, ifølge Nesset.

- Så lages det en innstilling som sendes til politisk behandling, og bystyret i Oslo vedtar saken.

Fikk 13 bud

Mekler Carl Fredrik Marti i Colliers International sier til Dagbladet at de totalt fikk inn 13 bud. Det var omtrent som forventet, sier han.

Marti vil ikke bekrefte at Eiendomsspar har lagt inn bud - og budlista vil ikke bli offentliggjort.

- Det er vanlig prosedyre innen næringsmekling. Vi pleier ikke å oppgi andre budgivere, sier han til Dagbladet.

Han vil heller ikke si noe om summene, men sier det er store forskjeller mellom budene - både når det kommer til beløp og hva budgiverne ønsker å bruke bygningen til.

Første punkt på timeplanen etter at fristen utløper, er å gå gjennom budene for å kontrollere at all dokumentasjon er tilfredsstillende, og at budene oppfyller alle salgsvilkår. Budgiverne vil bli gitt muligheten til å spesifisere eller korrigere dersom noe mangler.

- Så blir det en vanlig budprosess etter det, sier Marti.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer