Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ringnes herre av funkisdronningen

I 1929 kostet det 170 000 kroner å bygge Ekebergrestauranten. Nå har den gjenoppstått for 40 millioner. Med 180 graders utsikt over Oslo, føler Christian Ringnes seg som en konge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALDRI HAR EN GAMMEL DAME vært favnet av så kjærlig interesse. Aldri har en gammel dame blitt skjønnhetsbehandlet så dyrt. Aldri har en henrivende 76-åring vært så ettertraktet.

Vi snakker selvfølgelig om selveste funkisdronningen: Ekebergrestauranten, med den royale adressen: Kongsveien.

I går kveld ble hun beleiret av 600- 700 kjentfolk i Oslos mer betydningsfulle befolkning, mens fyrverkeri sprakte og lyste opp hovedstaden og champagnekorkene spratt. Og Karlsvognas stjernebilde i lyskunst igjen funklet på fasaden. Men er dronningen sliten i dag, får hun ikke mange timers hvile. Har ikke hatt det hele uka.

Eiendomsspar inntok henne mandag med kranselag for de ansatte, et kranselag nok få arbeidere har sett maken til: tre retters middag, kaffe avec og vingave.

DET ER STIL OVER Ekebergdronningens gjenoppstandelse. Det er stil over Eiendomsspars behandling av byens mest fornemme dame. Først var hun elsket, så ble hun forsømt. Slikt skjer gjerne med aldrende kvinner. Forskjellen var at hun aldri ble glemt.

Ennå lever mennesker som i 1930-åra gikk i kø opp til Oslos mest ettertraktede utsiktspunkt og utfluktssted. De må ha vært barn den gangen, med en brus i sikte. Mens foreldrene svettet seg opp til øl eller kaffe, og kanskje en matbit til hele familien, hvis lommeboka tillot det.

Og Ekebergrestauranten var faktisk i mange tiår etterpå like så mye et sted for arbeiderklassen som for de mer velbeslåtte.

Jeg husker selv Ekebergrestauranten som et av få steder mor og far hadde råd til å ta med hele familien. Og det var mange tilsvarende familier. Slik skal det fortsette å være der, selv om også de rike kan finne de mest utsøkte omgivelser for små og store kostbare begivenheter.

Funkis-stil: Slike ser den ny-restaurerte resturanten ut. Foto: Jeanette Landfald
Funkis-stil: Slike ser den ny-restaurerte resturanten ut. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

OG KAN MAN SE FOR SEG køene i gamle dager, skal de ikke bli kortere fra lørdag når dørene åpnes for alle. Nær 30 000 har forhåndsbestilt bord i en av restaurantens mange lokaler. Bare i april er man til nå sikret 5000- 6000 bookinger.

-  Jeg har aldri opplevd noe tilsvarende, sier Bjørn Tore Furset, som med Ekebergrestauranten blir sjef for sitt femte bespisningssted.

-  Vi har hatt to- tre som ikke har gjort annet enn å svare på e-post og ta telefoner. Uten en eneste reklameannonse. Nå er det bare å brette opp ermene.

-  Ekebergrestauranten skal stå ferdig til påskepils 2005, sa Ringnes til Dagbladet da han og Eiendomsspar kjøpte den nedslitte rønna i 2003. Ordet er holdt.

-  Vi greide det, sier Christian Ringnes med påskepils på forskudd.

Foran ham 180 graders utsikt over Oslo.

HAN SER UT SOM om han ustoppelig er på vei til sin egen bursdag. Guttete og spontant lykkelig lar han ølet minske i glasset, 0,6 liter til 72 kroner. Hadde han valgt 0,4, ville prisen vært 49 kr. Han får den gratis i dag.

40 millioner kroner har det kostet å rehabilitere dronningen, nesten ti ganger byggesummen i 2005-kroner da arkitekt Lars Backers funkisrestaurant ble åpnet i 1929. 170 000 kroner var bygningskostnadene. Det tilsvarer knappe 4,5 millioner i dag.

-  Dere har ikke spart på noe. Hvor er dine favoritter i huset?-  Det er så innmari mye tøft her. Og det aller tøffeste er nok den lille terrassen på toppen, der utsikten er mer enn utrolig. Der føler man seg som konge, men foreløpig blir den åpen bare for små, lukkede selskaper, ikke minst på grunn av de bratte trappene opp. Utsikten er også fantastisk fra verandaen som kan lukkes inne med gjennomsiktige persienner i dårlig vær. Byens flotteste røykerestaurant. Havana Club, go home, sier Ringnes.

-  Jeg synes dessuten peisestua er storartet, der Mellbye Arkitekter og interiørarkitekt Thomas Ness har bygd en peis etter Lars Backers originaltegninger. I sin fullstendige versjon slik den framstår nå, kom den aldri i Backers tid lenger enn til tegnebordet.

-  Kom og se, den er mer ekte enn selve bygningen, innskyter de begeistrede arkitektene, Camilla Aasgaard fra Mellbye Arkitekter og Thomas Ness, som sammen er ansvarlige for de arkitektoniske utbedringene av Ekebergrestauranten i Lars Backers ånd.

-  Peisen er inspirert av interiøret i Frogner kino, som Backer tegnet i 1926, forteller Camilla Aasgaard.

Da var Frogner kino Oslos første helkommunale kino.

ALLE VIL VISE, ALLE ER STOLTE. Christian Ringnes, ulastelig i blådress, spritet opp av et muntert gult slips, bringer oss til en av sine andre favoritter: Maleriet til Per Krohg, «Picnic på Ekeberg» malt i 1934, som henger til høyre i restaurantens inngangsparti.

-  Kunne det passet bedre? Den livlige lunsjen er malt på pynten rett utenfor, sier Ringnes. Han viser oss gjerne mer kunst: et tidlig Odd Nerdrum-bilde fra en lys badescene. Han eier det selv og har velvilligst utlånt det til sin darling blant eiendommene sine.

I hans følge er Arnljot Flaate, prosjektansvarlig for restauranten. Hans ytre står ikke tilbake for Christian Ringnes\' antrekk, men Flaate har hengt slipset hjemme.

Hans favoritt her oppe i skogen er den store salen i annen etasje.

-  Luftigheten, lyset og den utrolige utsikten, stråler Flaate.

-  Ikke glem at barna også har fått sitt sted. Et rom med PlayStation og muligheter for å se filmer. Og selvfølgelig leke med Lego, sier Ringnes.

-  Men hva skal du leke med, nå når Ekebergrestauranten faktisk er ferdig?

-  Skulpturparken, sier han begeistret. Den vil ta noen år.

-  Det kan ikke være mulig å lokke deg ut på Ingierstrand bad, en sveket funkisperle som også var elsket og nå sterkt savnet?

-  Nei, nei. Nå er det nok.

Men la oss vente og se. Christian Ringnes som gavmild mesen i Oslo har ikke sagt sitt siste ord.

Det er flere gamle damer i hovedstaden som kunne trenge en kjærlig hånd.

Musiker: Unni Wilhelmsen kaster glans over åpningen.
Musiker: Arve Tellefsen var på plass med kona.
Helt konge: Her føler man seg som en konge, sier Christian Ringnes på toppen av Ekebergrestauranten og Oslo med påskepils på forskudd.
På den røde løperen: Ellen Horn.
Magne Furuholmen: Setter nok pris på restaureringen.
Fyrverkeri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!