Ringo vil hylle George

Det er ingen spøk når han sier «peace and love». Ringo Starr mener det. Han smiler og ler, vipper på stolen og løfter hånda til v-tegnet med ordene: - Særlig nå er det alt man trenger å si: «Fred og kjærlighet.»

NEW YORK (Dagbladet): Ringo Starr er på en måte urtrommisen. Han sitter i suiten på det råeksklusive Hotel Carlyle på Manhattans øvre østside, liten og kvikk. Full av latter og humor trommer han på bordkanten, stollenet og egne knær.

- Tromming er fantastisk for å få ut frustrasjon. Det er som trening, sier han.

Jeg er et øyeblikk overveldet over å sitte overfor Ringo Starr. The Beatles var på veggen på jenterommet i årevis. Sammen med John, Paul og George er Ringo selve legenden i popmusikken i siste halvdel av forrige århundre.

Snevet av høytid blir borte. Ringo vil gjerne snakke om den nye CD-en «Ringo Rama». Han sier ubeskjedent at han aldri har vært bedre. Musikalsk har det gått opp og ned, men nå er alt på vei oppover.

Hyllest

- Jeg har en god følelse for hele albumet, men føler kanskje sterkest for «Never without you». Den er en hyllest til George Harrison. I denne sangen får jeg sagt hvor mye George betydde for meg, og at han alltid vil bli husket. Gary Nicholson begynte å skrive en tekst om et band, og da jeg hørte den, særlig formuleringen om å være «brødre på veien» skjønte jeg at dette var en sang om oss - om George. Jeg fikk Eric Clapton til å være med. Han er med på et annet spor også, men i sangen til George var det viktig å få med Eric. De to var nære venner, og i denne sangen ville jeg bare ha med folk som George hadde kjent og vært glad i. Erics solo på «Never without you» er utrolig sterk, sier Ringo.

Ut på tur

- Og nå skal du på turné, etter å ha levd i popmusikken i mer enn en generasjon. Har glansen gått av turnélivet?

- Reisingen er et helvete. Men å spille levende musikk på en scene er fortsatt fantastisk. Glansen går aldri av det. Hoteller og flyturer er noe som følger med, det er prisen for at jeg aldri slutter å elske levende musikk.

Ringo Starr reiser med sitt All Star-band, som settes sammen fra gang til gang. Nye musikere hele tida, kjente og ukjente.

- Vi bruker ti dager til å spille oss sammen, drikke og teste hverandres humor. Særlig det siste er viktig. Etter det er vi klare til å dra. På den måten får jeg spilt sammen med mye folk, blir kjent med mange og har det gøy.

Bor tre steder

Tre steder er hjemme for Ringo. Han har et hus utenfor Los Angeles, et i Monaco og et i England. Han sier at han alltid vil være engelsk, og blir helt myk i blikket når jeg forteller om vår engelske nabolagsrestaurant.

- Jeg spiser fortsatt fish and chips, men innrømmer at jeg liker palmer, sol og California. Jeg elsker California. Kona mi Barbara er amerikansk, jeg har barn og barnebarn her og veldig mange amerikanske venner.

Sammen med Barbara har Ringo dannet stiftelsen The Lotus Foundation, som gir penger til veldedige formål. En av sakene Ringo brenner for er kampen mot kreft. Hans første kone, Maureen, døde av kreft i 1995, og hans 27-årige datter fikk hjernesvulst for 2 år siden. Hun ble operert og er nå frisk igjen.

Dominerende musikk

Vi snakker om musikk og generasjoner. The Beatles startet på 1960-tallet, men musikken deres er i høyeste grad levende fortsatt. Dagens tenåringer spiller Beatles. Ikke bare Beatles, men mange av gruppene fra samme periode har vært usannsynlig slitesterke.

- Hvorfor, Ringo?

- Selve musikken hadde noe i seg, noe sterkt og organisk som har holdt seg opp igjennom tiåra. Når tenåringer i dag spiller The Doors, Rolling Stones og Jimi Hendrix, er det ikke på grunn av personlighetene bak. De vet ikke om Jim Morrison, men de kjenner trøkket i The Doors. Det er også mulig at man blir lei av alt stashet i dagens musikk, slik at den mer opprinnelige popmusikken frister mer.

Historisk

- Hva hører du på selv?

- Jeg vedgår at mye av rapen er for voldelig og for bråkete for meg. Jeg forstår at det er en historiens ironi over det, men musikken til barnebarnet mitt på 17 er bare alt for voldsom. Jeg hører på mye forskjellig, men helst vil jeg ha levende musikk.

- Beatles spilles overalt og alltid, når innså du at dere var ei historisk gruppe?

- John, George, Paul og jeg var sannsynligvis de siste som forsto det, sier Ringo Starr.

URTROMMIS: - Reisingen er et helvete. Men å spille levende musikk på en scene er fortsatt fantastisk. Glansen går aldri av det, sier Ringo Starr som er klar med ny plate.