Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ringos (norske) debut

Ringo Starr (70) er klar for sin første konsert i Norge. 11. juni går han på scenen sammen med sitt All Starr Band på Norwegian Wood i Frognerbadet.

GUTTA PÅ TUR:  Ringo Starr and his All Starr Band, fra venstre Edgar Winter, Wally Palmar, Ringo Starr, Gregg Bissonette, 
Rick Derringer, Richard Page, Gary Wright. Om en drøy måned i stiller de i Frognerbadet på Norwegian Wood, 46 år etter at sangen med samme navn ble kjent. Foto. Rob Shanahan
GUTTA PÅ TUR: Ringo Starr and his All Starr Band, fra venstre Edgar Winter, Wally Palmar, Ringo Starr, Gregg Bissonette, Rick Derringer, Richard Page, Gary Wright. Om en drøy måned i stiller de i Frognerbadet på Norwegian Wood, 46 år etter at sangen med samme navn ble kjent. Foto. Rob Shanahan Vis mer

Ringo Starr (70) er ikke rockens mest komplette trommeslager.

Men han var perfekt for både The Beatles og for en festival som bærer et navn som Norwegian Wood og attpå til skal feire 20-årsjubileum i vår.

—Festivalen vår er oppkalt etter en Beatles-låt, og det er helt fantastisk for oss å få hit en av de to gjenlevende Beatles-medlemmene som var med på å spille inn «Norwegian Wood» i 1965, sier Norwegian Wood-sjef  Jørgen Roll oppglødd og fortsetterl:

- Det blir Ringos første konsert i Norge, så lørdag 11. juni blir selve bursdagskvelden vår.

—Ringo har vært i Norge før?

—Ja, men uten å spille. Videoen til «It Don't Come Easy» ble tatt opp på Geilo, da føyk han omkring på snøscooter, og på 70-tallet var han og Cilla Black med på en tv-aksjon i Oslo. Han skulle si setningen «Sing and give!», men han var litt pæra og kom med oppfordringen «drink and give!» i stedet. Nå stiller han med folk som Edgar Winter, Gregg Bissonette og Rick Derringer i bandet, det er ikke for ingenting at det heter All Starr Band. Dette er folk som har stjernestatus på egen hånd og som også gjør noen av sine egne låter på konserten.

Ringo-signaturer
- Det har ikke vært så enkelt å sette sammen resten av programmet rundt Ringo og et sånt band, men nå har vi fått deLillos til å avslutte kvelden, og sammen med Rumer og Eels kommer de til å lage en stor lørdag i Frognerbadet, sier Roll.

Helt fra den første Norwegian Wood-festivalen på Bærum Verk har han forsøkt å hente en Beatle til festivalen, men uten hell fram til nå.

Når Ringo går på scenen med den 11. utgaven av sitt All Starr Band, kan Norwegian Wood-publikummet regne med å få servert Ringo-signaturer som ««With A Little Help From My Friends», «It Don't Come Easy», «Yellow Submarine», «Photograph» og «Boys» pluss noen nyere låter.

Selveste «Norwegian Wood» fra «Rubber Soul»-albumet står vanligvis ikke på settlista, men kanskje Ringo kunne forberede en liten musikalsk overraskelse til norgesdebuten? Dagbladet har gitt ham hintet, men Ringo vrir seg elegant unna i et e-postsvar:

—Det som er overraskelsen for meg, er at jeg ikke har spilt i Norge før, skriver han.

—Det blir ingen overraskelser på konserten, bare et flott show.

«Mr McCartney»
I et ferskt intervju med det engelske magasinet Uncut forteller Ringo at han har slått seg til ro med at folk stadig forbinder ham sterkere med The Beatles enn med solokarrieren gjennom mer enn 40 år.

—Jeg stritter ikke imot lenger, sier han.

—Det er kjedelig hver gang jeg kommer med et nytt album og spørsmål nummer to alltid er «åssen står'e til med Paul?», men folk klarer vel bare ikke å la være. Jeg har aldri bedt pr-folkene mine instruere journalister om ikke å stille det spørsmålet, jeg har alltid vært åpen. De kan spørre meg om hva som helst, og enten svarer jeg eller så gjør jeg det ikke.

Ringo forteller at «Mr. McCartney» dukket opp da han feiret 70-årsdagen sin med brask og bram og konsert i New York i fjor. Med et smil sier han at han og Paul er så nære venner som de ønsker å være.

70:  Ringo Starr og kona Barbara Bach da Ringo feiret 70-årsdagen på Hard Rock Cafe på Times Square i New York i fjor. Foto: Evan Agostini/AP
70: Ringo Starr og kona Barbara Bach da Ringo feiret 70-årsdagen på Hard Rock Cafe på Times Square i New York i fjor. Foto: Evan Agostini/AP Vis mer

—Vi er de to eneste gjenværende Beatlene, selv om han liker å tenke på seg selv som den eneste, sier han og ler før han legger til at McCartney er med på det nyeste Ringo-albumet og at han selv har spilt på flere av Pauls.

—Vi hilser på hverandre når vi tilfeldigvis møtes, men vi er travle hver på vår kant, sier han og avviser at de har snakket om å lage et helt album sammen eller turnere i lag.

—Hver gang jeg spør Paul om å bli med i The All Starrs, sier han at han har det for travelt. Enda jeg lover ham at han skal få lov til å gjøre to av sine egne låter hvis han blir med meg på turné, sier han og flirer.

Joe Walsh
Etter at The Beatles kastet inn håndkleet i 1970, gikk det 19 år før Ringo la ut på veien med den første utgaven av sitt All Starr Band. Den eventyrlige besetningen talte folk som Clarence Clemons og Nils Lofgren fra Bruce Springsteens E Street Band, Rick Danko og Levon Helm fra The Band, Dr. John, Billy Preston og ikke minst Joe Walsh, The Eagles-gitaristen som i år spiller på Norwegian Wood med det legendariske California-bandet bare to dager etter Ringos konsert.

—Joe er en utrolig gitarist og et utrolig menneske, sier Ringo til Dagbladet. —Vi har vært venner i evigheter, og etter at han giftet seg med søsteren til Barbara, kona mi, er vi i familie også. Ingen spiller bedre enn Joe.

—Du har alltid hatt med deg flere trommeslagere i All Starr Band og til Norwegian Wood er Gregg Bissonette tilbake i bandet. Tilpasser du spillestilen din etter hvem du har med?

—Jeg tilpasser meg ikke, men jeg liker å ha med ekstra trommeslagere fordi jeg gjør en del av låtene som frontfigur før jeg setter meg bakerst og blir til «trommisen i bandet». I det første All Starrs-bandet satt jeg der med Levon Helm til høyre for meg og selve trommehelten min fra Los Angeles, Jim Keltner, til venstre, og jeg følte meg ganske usikker. Men de gjorde alt de kunne for at det skulle låte bra, og det ble ganske kraftfullt. Gregg og jeg har det gøy når vi spiller sammen, han er en god lytter som har kjent meg i årevis og til og med gir seminarer om spillestilen min.

Blues

Ringo forteller til Uncut at han hører mye på blues for tida og at han allerede som 19-åring prøvde å emigrere fra hjembyen Liverpool til Houston, Texas, fordi han hadde snappet opp at bluesgiganten Lightnin' Hopkins bodde der.

—Jeg og en kompis fylte ut en haug med skjemaer, men det skjedde ikke noe annet enn at de sendte oss enda flere skjemaer. Hadde jeg fått et klart ja eller nei den gang, er det ikke godt å si hvilken retning livet mitt hadde tatt, sier Ringo og røper at han ikke kjøper plater lenger, men laster ned låter fra iTunes og helst hører på Ray Charles når han lurer på hva han skal høre på.

Middager, filmer og spaserturer er favorittavslapping når han ikke jobber («jeg er ganske avslappet uansett»), og tanken på å pensjonere seg har han lagt bak seg.

—For noen år siden pleide jeg å si «nå er det nok, jeg gir meg!» etter hver eneste turné, men nå har jeg ingen sånne tanker lenger, sier han. —Denne gangen starter vi i Ukraina og skal videre til Russland og Sverige før Norwegian Wood, deretter til Danmark, Latvia, Polen, seks konserter i Storbritannia og flere i Frankrike, Italia, Tsjekkia, Ungarn, Tyskland og Østerrike. Det blir en lang tur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media