Ris og ros til rockeleksikonet

Jan Eggum og Siren Steen svarte leserne..

(Dagbladet.no): Å lage et omfattende leksikon over norsk rockehistorie, kan være en oppgave som innebærer mye kjeft fra engasjerte hobbyhistorikere.

Men foreløpig har kritikerne vært milde mot det nye «Norsk pop- og rockeleksikon», utgitt av Vega forlag på initiativ fra Jan Eggum.

Her er mer enn 1500 artikler, ført i pennen av skribenter som Bård Ose, Willy B., Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg og Marta Breen. En liten smakebit om Motorpsycho finner du på Ballade.no.

Men selv om verket er omfattende og Eggum har arbeidet med prosjektet i ti år, er det sikkert ting man kan ta leksikonskaperne for.

For at ikke boka skulle bli så dyr, måtte det nemlig kuttes litt i stoffmengden. Dermed er sjangre som jazz, klassisk og folkemusikk utelatt.


- Jazz som er sterk populærmusikkinfluert har fått plass. Vi har kalt det en slags rettferdig urettferdighet. Vi er blitt nødt til å velge,
sa Eggum til Dagbladet tidligere i høst.

Han forklarer motivasjonen bak boka på følgende måte:

- Det har aldri blitt skrevet en slik bok før. Det finnes bøker for engelsk og amerikansk musikk, men aldri en norsk bok. Det fant jeg ut at vi måtte gjøre noe med.

SVARER DEG: Jan Eggum er initiativtaker bak det nye pop- og rockeleksikonet. FOTO: SCANPIX
SVARER DEG: Jan Eggum er initiativtaker bak det nye pop- og rockeleksikonet. FOTO: SCANPIX Vis mer


Er norsk rockehistorie så rik at den fortjener dette verket? Er artister utelatt som du mener burde ha vært med? Har du oppdaget feil eller unøyaktigheter? Eller vil du bare gi ros?

Legger du ved e-postadressen din er du også med på trekningen av tre eksemplarer av leksikonet.

BEHØRIG BESKREVET: Motorpsycho har - som seg hør og bør - fått et fyldig avsnitt i boka. Men norsk jazz er i stor grad utelatt.