Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Risikabel skatteøkning

Etter åtte år i stabilt sideleie varsler de blåblå at mediepolitikken skal endres. Men tiltredelseserklæringen er en varsling om skjær i sjøen framover.

MOMS OG STØTTEKUTT:  NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen kan sove trygt om natta. På kort sikt er den nye mediepolitikken mer risikabel for mange papiraviser.   Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
MOMS OG STØTTEKUTT: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen kan sove trygt om natta. På kort sikt er den nye mediepolitikken mer risikabel for mange papiraviser. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Kommentar

Mediepolitikk er blitt et område med rikelige muligheter til å trå feil, og der forslag til endringer raskt viser seg å kunne skape nye og større problemer. Men de blåblås felleserklæring bød egentlig ikke på overraskelser. Hvis man da ikke er overrasket over at de fortsatt mener det de sa i opposisjon, eller over at Høyre har fått bestemme mest.
NRK skal så absolutt få leve, men får en mindre innhegning å beite på. Den nye mediestatsråden vil trekke opp tydeligere grenser for hva NRK ikke skal drive med. Men de begrensningene er marginale for NRK. De kan også komme på områder, som trafikk.no, der Marienlyst kanskje ikke var så lystne til å satse likevel.

Når regjeringen vil øke andelen eksterne produksjoner betyr det mer jobb for Murdoch-eide internasjonale mediekonserner som Murdochs norske filialer.
Mer urovekkende for NRK lyder det at regjeringen i en stortingsmelding skal se på «lisens og alternative betalingsordninger». Men i mediepolitikken ris det ikke den dagen det sales. Det er langt fram.

Mer akutt problematisk er forslaget om å innføre lik og lav mediemoms for digitale aviser og papiraviser. Halvparten er bra: Det er godt nytt at betalingsløsninger på nett i framtida slipper å betale den høye momssatsen de nå må betale. Men resten er ille: Når papiravisene slåss for hver inntekt de kan få, vil det for mange være katastrofalt å måtte bære nye avgifter. Dette gjelder særlig løssalgsaviser som Dagbladet og VG, som enten må øke prisene i et fallende marked eller kutte kostnader brutalt. Det er ikke klokt å belaste avisene med avgifter akkurat når de er i ferd med å skifte til digital ham. Det er nå de er på sitt mest sårbare.

Løftene om å kutte i pressestøtten er blitt rundere med regjeringsansvaret. Men de er der, selv om de nå skal skje «over tid» Dette vil ramme både lokalaviser og meningsbærende riksaviser som Nationen, Vårt Land, Dagsavisen og Klassekampen. De avisene har jo ikke lenger politisk allierte i regjeringsposisjon.
Men mindretallsregjeringer har også en frihetsgrad: De kan foreslå ideologiske kutt der de vet at Stortinget likevel vil kreve mer. Slik får de frontet egen politikk, mens Stortinget må finne dekningen for fortsatt støtte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling