Risikere å dø i ventekø?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PASIENTRETTIGHETER: Etter pasientrettighetsloven skal pasienten ha nødvendig helsehjelp innen den tid faglig forsvarlighet krever det. Dette gir pasientene en individuell frist for nødvendig helsehjelp. Fristen vil variere fra pasient til pasient og fra sykdomstilfelle til sykdomstilfelle.

Fristen praktiseres imidlertid ulikt fra sykehus til sykehus og fra region til region i landet – for like sykdomstilfeller. Hofteslitasje med innsetting av protese kan være et eksempel. Ved Ullevål Universitetssykehus er ventetiden i snitt satt til i alt 52 uker (!), ved Sykehuset Innlandet Tynset til 6 uker. Ved private sykehus kan man få gjort innsetting av hofteprotese hurtigere enn på Tynset. Hva er så faglig forsvarlig ventetid på Ullevål og ikke forsvarlig på Tynset? Finnes det en norm for hva som er faglig forsvarlig?

DET ER FORUNDERLIG at leger i offentlige sykehus ikke på en klarere måte står fram og peker på lovteksten. Det er legen som har monopol på hva som er «faglig forsvarlig». Begrensningene er få: Pasienten må ha nytte av hjelpen og den må ikke være urimelig dyr. Da vil legevurderingen stå over synspunktene fra direktøren og økonomisjefen – og over statsrådens taler. Skal dette endres, må man i tilfelle endre pasientrettighetsloven og be leger om bare å prioritere «så godt de kan» innenfor rammen av det som til enhver tid bevilges av Stortinget. Det blir en annen skål. I dag ser det derimot ut til at flere leger er «kjøpt» av en krevende lovtekst, av en streng direktør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer