Risikerer egne millioner på norsk gangsterfilm

Dropper offentlig støtte.

LAGER GANGSTERKOMEDIE: Fra venstre:  Yasmine Garbi, Anders Danielsen Lie, Jenny Skavlan og Leon Bashir. FOTO: LARS EIVIND BONES
LAGER GANGSTERKOMEDIE: Fra venstre: Yasmine Garbi, Anders Danielsen Lie, Jenny Skavlan og Leon Bashir. FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

(Dagbladet.no): I morges troppet blant andre Jenny Skavlan, Kim Bodnia, Anders Danielsen Lie og Yasmine Garbi opp på location i Oslo for å starte innspillingen av Norges første gangsterkomedie, kalt «Tomme tønner».

Det spesielle er, som Dagbladet.no skrev i helgen, at produksjonen av filmen skjer uten en eneste offentlig krone. Norge er et lite filmland, der støtte fra Norsk filminstitutt nesten alltid er helt avgjørende for om en film blir noe av eller ikke.

Men det siste drøye året har det vært flere eksempler på at filmskapere velger å ta omveien utenom det offentlige. Både «Jernanger» og «Død snø» ble finansiert av private investorer.

- «Tomme tønner» er en kommersiell sjangerfilm, som blir laget på relativt kort tid. Dermed er vi mer interessante for de som sitter med pengene, forteller produsent Kjetil Omberg.

Laget av «Izzat»-skaper
«Tomme tønner» har et budsjett på 12 millioner kroner, og forteller historien om tre rørete norske gangstere som havner i trøbbel etter å ha mislykkes i forsøket på å rappe en utstoppa falk.

- Norge er utrolig heldige som har et offentlig finansieringssystem som vi har. Samtidig er det fantastisk for sånne som meg å få muligheten til å satse alt — og ikke miste energinivået av lang behandlingstid ved filminstituttet, eller hvis det ikke finnes penger i kassa deres akkurat nå, sier regissør Leon Bashir.

Bashir har tidligere skrevet deler av manus til «Izzat», og har også skrevet denne sammen med medregissør Sebastian Dalén.

Anbefaler ikke investeringer
Men ikke alle privatfinansierte filmprosjekter har vært like solide. «Sebastians verden» med Kim Bodnia og Christian Strand har for eksempel ikke har kommet ut, og «Wide Blue Yonder» endte i krangel og manglende utbetalinger.

Førstelektor Terje Gaustad ved BI var en av de opprinnelige produsentene bak «Wide Blue Yonder», og har tidligere forsket på økonomien i norsk film.

- For vanlige private investorer er det høyrisiko å investere i norsk film. Årsaken er at avkastningen er så ujevnt fordelt mellom filmer. De fleste går i tap, mens noen få gir veldig gode inntekter, sier Gaustad.

Han sier det er ekstremt få tilfeller der han ville anbefalt noen å investere penger de ikke har råd til å tape.

LAGET AV IZZAT-MEDFORFATTER: Leon Bashir, som blant annet var medforfatter bak manuset til «Izzat», skal instruere Jenny Skavlan & co. FOTO: LARS EIVIND BONES
LAGET AV IZZAT-MEDFORFATTER: Leon Bashir, som blant annet var medforfatter bak manuset til «Izzat», skal instruere Jenny Skavlan & co. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

- De eneste tilfellene der det kanskje kan være muligheter for avkastning, er lavbudsjettsfilmer som når en nisje innenfor en sjanger, sier Gaustad.

Må selge 115 000
«Kill Buljo» var nettopp en slik lavbudsjettsfilm. Denne ble sett av drøyt 90 000 på kino i Norge til tross for at den i stor grad ble laget på dugnad.

«Død snø», som hadde premiere i januar, ble også laget uten offentlig støtte, og solgte 140 000 billetter på kino. Den ble tatt ut til Sundance, og har funnet et nisjepublikum i blant annet USA.

Kjetil Omberg jobbet med begge filmene, og er produsent på «Tomme tønner».

Han opplyser at «Tomme tønner» må bli selge drøyt 115 000 billetter på kino før det blir avkastning, noe han har god tro på å klare.

SVENSK HARDHAUS: Yasmine Garbi har blant annet spilt i «Menn som hater kvinner». FOTO: LARS EIVIND BONES
SVENSK HARDHAUS: Yasmine Garbi har blant annet spilt i «Menn som hater kvinner». FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer