PÅ PLASS: Odd Nerdrum er klar for en ny runde i lagmannsretten. Her med advokat John Christian Elden. Foto: Nina Hansen
PÅ PLASS: Odd Nerdrum er klar for en ny runde i lagmannsretten. Her med advokat John Christian Elden. Foto: Nina HansenVis mer

Risikerer flere år i fengsel

Har med seg sønnen i rettssalen.

(Dagbladet): Et minutt på ni dukket Odd Nerdrum i lagmannsretten i dag, sammen med sønnen Bork.

Nerdrum snakket ikke med pressen, men gikk rett inn i rettsalen og satte seg ned med forsvarerne Pål Berg John Christian Elden.

I tillegg har Nerdrum med seg advokat Torbjørn Kolås Sognefest fra advokatfirmaet Elden.  For staten møter konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen, og etterforsker Per Husan.  

Lagdommer Kristel Heyerdahl er administrator for retten.  

- Erkjenner du straffskyld? Spurte Heyerdahl etter at tiltalen ble lest opp.  

-Nei, sa Nerdrum.  

Han skal avgi forklaring senere i dag. Kunstneren Odd Nerdrum møter denne uka i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Han er tiltalt for å ha lurt unna 14 millioner kroner fra skattemyndighetene i perioden 1998 — 2002 og risikerer flere års fengsel.

Et detaljert sammendrag av Nerdrum-saken finner du her.

Dømt to ganger Sentralt i saken står en bankboks i alpebyen Lech i Østerrike, der Nerdrum i flere år oppbevarte 900 000 dollar i kontanter, uten å fortelle om det til norske skattemyndigheter.

Nerdrum mener han er uskyldig og at han har betalt skatt korrekt.

Saken har vært behandlet i rettssystemet tre ganger tidligere. Oslo tingrett dømte ham til to års fengsel i 2011. Nerdrum anket da til lagmannsretten som skjerpet straffen til to år og ti måneder.

I etterkant av dommen gravde Dagbladet opp nye beviser i saken som viser at Nerdrum trolig skattet av alle sine inntekter, men kanskje til feil tid og delvis feil land.

Høyesterett opphevet fengselsdommen i 2013 fordi de mente dommen var for dårlig begrunnet på to sentrale punkter.

Her finner du alle Dagbladets artikler i Nerdrum-saken.

Ble trodd, men tapte Parallelt med straffesaken har Nerdrum gått til sivilt søksmål mot staten for å få igjen pengene han ble ilagt i restskatt.  I tingretten fikk han i den sivile saken medhold i at han har blitt ilagt dobbelt skatt og dermed dømt til fengsel for å ha unndratt mye mer penger enn han har tjent.

Nerdrum tapte likevel søksmålet fordi retten kom til at det er Nerdrums egen feil at han ikke kom med opplysninger da skattemyndighetene ba ham om det.

Nerdrum anket også den sivile saken, men tapte igjen i lagmannsretten i mars. Han har nylig anket også den dommen til Høyesterett.

Ny forsvarer Siden sist straffesaken var i retten har Nerdrum engasjert John Christian Elden som forsvarer i tillegg til Pål Berg fra advokatfirmaet Brækhus Dege. Berg har vært Nerdrums advokat og forsvarer de siste årene.

Politiadvokat Asbjørg Lykkjen er aktor i saken, og det er satt av fem dager til rettsforhandlingene.

PÅ VEI INN: Nerdrum møter i Borgarting Lagmannsrett, tiltalt for grovt skattesvik.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ VEI INN: Nerdrum møter i Borgarting Lagmannsrett, tiltalt for grovt skattesvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer