Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Risør-jubel i USA

The New York Times kaller Risør Kammermusikkfest fjorårets nest mest minneverdige begivenhet innen klassisk musikk.

- Takk, det er vi godt fornøyd med, sier Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter, festens kunstneriske ledere.

På sjefkritiker Anthony Tommasinis personlige Ti på topp-liste «slo» Risør-festivalen nyutgivelsen av Glenn Goulds Goldbergvariasjoner (J.S. Bach) og stjernedirigent Christoph von Dohnanyis avskjedskonsert med Cleveland-orkesteret i New Yorks Carnegie Hall.

Bare USA-premieren på Olivier Messiaens opera «Frans av Assisi» i San Francisco overgikk Risør, og nå lover Andsnes og Tomter nye store kammerdager fra 24. til 29. juni.

Minimalisme

- Vi har tatt mål av oss til å vise at Schubert (1797- 1828) var den første minimalist, spissformulerer pianist Andsnes, som i år er Grammy-nominert for fjerde gang. Bratsjist Tomter følger opp med en grundig utredning om Schuberts sprenging av samtidas rammer.

Og Risør-minimalismen stanser ikke med Schubert.

- Jeg er ikke så glad i minimalisme, men på sitt beste synes jeg den er veldig spennende, sier Andsnes og nevner verker av blant andre Steve Reich, Morton Feldman, John Adams og Arvo Pärt som eksempler på hva Risør-publikummet kan vente seg i juni. Britten og Sibelius kommer også til å synes godt på programmet, mens utøverlista blir endelig klar i mars.

Først til mølla

Som vanlig kommer den til å inneholde noen av verdens ledende sangere og instrumentalister.

- The New York Times har en og annen leser, hva hvis tre tusen amerikanere nå får det for seg at de skal til et fra før av ganske fullsatt Risør?

- Det er heldigvis ikke vårt problem, vi er bare kunstneriske ledere, flirer Andsnes og Tomter.

- Men prinsippet om først til mølla vil fortsatt være det eneste som gjelder. Og vi kan jo legge ut blindspor.

- I år slipper dere konkurranse fra fotball-VM?

- Heldigvis, sier de to i kor. - I fjor kolliderte avslutningskonserten med VM-finalen Tyskland- Brasil, og Artemis-kvartetten, som spilte hos oss, er tysk. Kvelden før finalen spanderte de drinker på oss og kom med noen følere om utsettelse, men vi var knallharde.

KOM, SOMMER: Leif Ove Andsnes (t.v.) og Lars Anders Tomter er i full gang med å planlegge sin 13. kammermusikkfest i Risør. The New York Times har gitt junieventyret solid drahjelp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media