DEBATT

Debatt: Rituell omskjæring

Rituell omskjæring fordrer religionsfrihet

Å karakterisere omskjæring hos gutter som kjønnslemlestelse er helt grunnløst.

RITUALER: Det Mosaiske Trossamfund følger det ortodokse, jødiske rituale, noe som inenbærer at jødiske gutter omskjæres. Stolen på bildet brukes til omskjæringssermonien. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix
RITUALER: Det Mosaiske Trossamfund følger det ortodokse, jødiske rituale, noe som inenbærer at jødiske gutter omskjæres. Stolen på bildet brukes til omskjæringssermonien. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Omskjæring av gutter består i å fjerne forhuden som bekler penishodet. Verken mer eller mindre. Inngrepet kan gjøres ved for trang forhud. Det gjøres i stor utstrekning uten medisinsk indikasjon i USA, og som en flere tusen år gammel religiøs tradisjon hos semitter, altså både hos jøder og muslimer.

Den rituelle omskjæring er helt identisk med den kirurgiske og har satt sinnene i kok så vel på Framskrittpartiets landsmøte som hos en stor andel helsepersonell. Man kan til tider tro at den vestlige sivilisasjon var truet når man registrerer hvilke emosjoner som vekkes i det offentlige rom overfor denne religiøse tradisjon. Å karakterisere omskjæring hos gutter som kjønnslemlestelse er helt grunnløst, nærmest sjikanerende overfor våre barnekirurger og kan i verste fall bidra til å stigmatisere de omskårne. Jeg har en fornemmelse av noe av denne overreaksjon som fordekt islamkritikk.

Av tungtveiende argumenter mot rituell omskjæring framholdes at det er et kirurgisk inngrep utført på ikke-medisinsk indikasjon hos ikke-samtykkekompetente personer. Barneombudet ønsker derfor inngrepet utsatt til tenårene. Som et kirurgisk inngrep på et blodfylt organ eksisterer en blødningsrisiko, men i erfarne barnekirurgiske hender må risikoen anses som minimal. Kirurgi som skjærer i hud som er ment som beskyttelse overfor bakterier vi normalt bærer på, kan gi infeksjon. All kirurgi kan ende med en katastrofe i hendene på utrente sjarlataner, omskjæring ikke unntatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer