Rituell straff fra Israel

Ingress

Meninger

Det er sorg og sinne i Israel etter at de tre ungdommene som haiket hjem fra skolen ved byen Halhul på Vestbredden ble begravet i går. Drapene på de tre guttene ser ut til å ha samlet Israel i kravet om hevn. Statsminister Benjamin Netanyahu leder an med å si: «Hamas er ansvarlig, og Hamas skal betale.»

Den rituelle straffeaksjonen fra Israel har allerede pågått lenge. For selv om det utvilsomt er begått en forbrytelse, er den politiske virkeligheten i dagens Israel at straffen er viktigere enn etterforskingen. Palestinske ungdommer har blitt drept i jakta på dem som drepte de israelske ungdommene, og natt til i går ble husene til to mistenkte sprengt i lufta i byen Hebron på Vestbredden, der Hamas ikke har makta. De to mistenkte - som i går ettermiddag ennå ikke var tatt - er imidlertid kjent som Hamas-aktivister. De 34 rakettene som samtidig ble sendt mot Gaza var både en hevn for de tre ungdommene, og for 18 raketter som har kommet den andre veien de siste dagene. Også de er en del av Israels rituelle dødsdans.

Alle vet at Israel før eller siden må inngå fred med palestinerne og sine arabiske naboer. Da David beseiret Goliat for 3000 år siden var det så oppsiktsvekkende at det ble skrevet bok om det. Israel kan ikke regne med at landet, som før eller siden vil være den svake part i regionen, i all framtid skal spille Davids rolle, som den guddommelige beseirer. Mens vi venter på at denne innsikten også skal komme til lederne i dagens Israel, må vi leve med den realitet at det vil bli en kollektiv straff for forbrytelsen som ennå ikke er ferdig etterforsket. Det har vært spekulert i alt fra en omfattende militæraksjon i Gaza, til en større aksjon med å utvise Hamas-ledere fra Vestbredden. Paradoksalt nok kan de 34 rakettene mot Gaza være et godt tegn. De var nemlig ikke sendt først og fremst for å drepe eller likvidere viktige Hamas-ledere. Det vet vi fordi Israels militære er mye flinkere til å sikte - hvis de vil treffe. Denne gangen skjøt de - rituelt.

Det kan derfor virke som om det er en rituell straff Israel nå gjennomfører som en kollektiv straff mot palestinerne. Den er rituell på to måter. For det første fordi kravene om hevn i seg selv har blitt et rituale. For det andre fordi det kan se ut som om hevnen denne gangen ikke først og fremst er ment for å drepe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.